PASULJ VAS NEĆE NADIMATI SAMO AKO OVO URADITE SA NJIM: Iskusni KUVARI otkrili kada JE TAČNO GOTOV, PRAVO OTKRIĆE
Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

niko ne zna za to

PASULJ VAS NEĆE NADIMATI SAMO AKO OVO URADITE SA NJIM: Iskusni KUVARI otkrili kada JE TAČNO GOTOV, PRAVO OTKRIĆE

Mnogima je dobro poznato da će pasulj manje nadimati ukoliko pre kuvanja odstoji barem nekoliko sati u vodi

Objavljeno:

Pasulj je omiljeno jelo mnogima, a može se pripremati na mnogo načina i svaki je poseban doživljaj za gurmanska nepca. Njegov učinak na zdravlje takođe je značajan.

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/CHEFTOMKERRIDGE

Naime, pasulj ima vrlo malo masnoća i kalorija, bez obzira na vrstu. Osim toga, odličan su izvor belačevina, B vitamina, folne kiseline i vlakana koja snižavaju holesterol. Svi ga mogu konzumirati jer ne sadrži gluten. Ako ste na dijeti, slobodno se opustite uz jelo od pasulja s obzirom na vrlo malo kalorija i masti kojima obiluje, a istovremeno snabdeva telo magnezijumom i gvožđem. Energije vam nakon jela od pasulja neće nedostajati, a telu će pružiti i pravu antioksidativnu zaštitu.

Pasulj
foto: Espreso.co.rs

Mnogi će zastati pre pripreme pasulja znajući da nadima pa uzrokuje eventualne neprijatnosti zbog stvaranja gasova u telu. Ali, i za to postoji nekoliko trikova.

Mnogima je dobro poznato da će pasulj manje nadimati ukoliko pre kuvanja odstoji barem nekoliko sati u vodi. Prema triku iz bakine kuhinje, pasulj je dobro namočiti i dan ranije pa ga ostaviti u vodi preko noći.

Pasulj
foto: Espreso.co.rs

Osim namakanja u vodi, kako pasulj ne bi nadimao, prilikom kuvanja u vodu stavite lovorov list, kim, majoran, majčinu dušicu ili đumbir čija svojstva sprečavaju kasniji nastanak gasova u telu.

Činjenica je i da slabo kuvani pasulj izaziva više gasova. Želite li to da sprečite, pasulj obavezno operite (čak i onaj iz konzerve) i kuvajte ga na laganoj vatri i duže, a ne na jačoj. Pranjem i namakanjem pasulj gubi šećere koji između ostaloga utiču na nadimanje, odnosno kasniju nadutost stomaka.

Pasulj
foto: Espreso.co.rs

Naime, kada taj šećer dođe u debelo crevo, bakterija koja je zadužena za izgradnju proizvodi neprijatan miris gasa koji će morati da napusti telo. Iskusni kuvari savetuju da je pasulj dobro kuvan tek nakon što tri puta provri.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.