MOŽDA IMATE LOŠ ZADAH, ALI NIKO NEĆE DA VAM KAŽE: Da biste se rešili neprijatnosti - uradite OVO
Foto: Profimedia

PRATITE UPUTSTVA

MOŽDA IMATE LOŠ ZADAH, ALI NIKO NEĆE DA VAM KAŽE: Da biste se rešili neprijatnosti - uradite OVO

Niko ne želi da mu da mu sagovornik oseti zadah iz usta. Da bi ste to izbegli ili da bi ste vaš problem na vreme uočili i protiv njega se uspešno izborili, naučite nešto o uzrocima zadaha iz usta i kako ga otkloniti.

Objavljeno: 13:20h

Neprijatan zadah je daleko od uobičajene pojave. Velika zastupljenost u ljudskoj populaciji, na žalost čini ga jednim od glavnih higijenskih ali i zdravstvenih problema.

Relevantne statistike, rađene od strane stomatologa, pokazuju da svaki treći čovek u našem društvu ima problem lošeg zadaha. Zadah nije problem samo one osobe koja ga ima već i celokupnog njenog okruženja. Jako je važno biti svestan da kod vas postoji ovaj problem, kako biste na vreme počeli da ga rešavate. Ukoliko niste svesni da imate ovaj problem, a veliki broj ljudi nije, pitajte vaše srodnike, bračne partnere, roditelje, prijatelje i suočite se na vreme.

Loš zadah javlja se kao posledica niza različitih uzroka. Može biti uzrokovan hranom koju konzumiramo i jedan od najčešćih razloga je upravo hrana koju konzumiramo u kombinaciji sa nedovoljnom oralnom higijenom – higijenom usta i zuba.

U daljem tekstu pomoćićemo vam kako da otkrijete uzrok lošeg zadaha i kako da ga rešite prirodnim putem.

Zadah
foto: Profimedia

Prevencija lošeg zadaha

Pre nego se pozabavimo uzrocima neprijatnog zadaha, ne bi bilo loše da pomenemo preventivne mere za sprečavanje istog. Važno je znati kako da se ponašamo, hranimo i koji su to mehanizmi koji mogu da preveniraju pojavu neprijatnog zadaha.

Da ne bismo došli u situaciju, da nas neko od najbliže okoline opomene da je neophodno da se pozabavimo ovim problemom, bitno je imati svest o prevenciji, oralnoj higijeni, navikama u ishrani i ispravnim načinima čišćenja usta i zuba. Svi ovi faktori spadaju u prevenciju neprijatnog zadaha, a pridržavanjem ovih mera sprečavamo pojavu lošeg zadaha i do 90 posto.

Prvi i osnovni mehanizam prevencije je pravilna, redovna i adekvatna higijena usta, usne duplje i zuba. Redovnom posetom stomatologu i lečenjem i popravkom oštećenih, pokvarenih i polomljenih zuba u velikoj meri činimo da se ovaj problem ne pojavi. Redovno pranje zuba kvalitetnim pastama za zube, upotreba zubnog konca i ispiranje usta higijenskim rastvorima za usta i zube, spada u osnove oralne higijene.

Ćišćenje jezika od naslaga hrane, pogotovo njegov zadnji deo koji se nalazi na samom ulasku u grkljan, čišćenje unutrašnjosti obraza, održavanje vlažnosti usta, dovoljna hidratacija celog organizma, korišćenje dovoljne količine tečnosti najbolje čiste vode su mehanizmi u prevenciji neprijatnog zadaha. Limun, citrusi, biljni čajevi mogu nam pomoći u održavanju svežine zadaha i higijene usta, ne preporučuju se veštački obojeni napitci koji sadrže veliku količinu šećera.

(Espreso/Zdravismo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.