EVO KOGA NE ZAOBILAZI IZNENADNA SMRT: Krene sa peckavim bolom, a završi se KOBNO
Infarkt, Foto: Profimedia

PAŽNJA!

EVO KOGA NE ZAOBILAZI IZNENADNA SMRT: Krene sa peckavim bolom, a završi se KOBNO

Iznenadna srčana smrt je prirodna smrt prouzrokovana bolešću srca, kada u roku od jednog sata od početka simptoma dolazi do gubitka svesti i prestanka cirkulacije, a u osoba sa prethodno prepoznatom ili neprepoznatom bolešću srca.

Objavljeno:

Treperenje komora je u preko 3/4 bolesnika koji umru uzrok naprasne smrti. U komorskom treperenju počinje peckavi bol u grudima, mehanička aktivnost srca prestaje i posle 8-10 sekundi dolazi do gubitka svesti, a smrt nastaje za 3- 5 minuta zbog oštećenja mozga. Pogađa starije, ali ni mlade ne zaobilazi, što nije redak slučaj.

U preko 80 % bolesnika koji umiru iznenada uzrok je:

Koronarna bolest srca:

- Slabost srčanog mišića

- Obolenje zalistaka

- Plućna embolija

- Poremećaj sastava krvi

- Antiaritmički lekovi

Faktori koji neporedno dovode do iznenadne srčane smrti su akutni fizički napor i emocionalni stres. Fizički napor velikog intenziteta, posebno u uslovima emocionalnog stresa, posle obeda, kada je veoma toplo i vlažno vreme, okidač je za treperenje komora i pojavu iznenadne srčane smrti. U emocionalnom stresu povećava se zgrušavanje krvi, raste krvni pritisak i ubrzava se srčani rad, sužavaju se krvni sudovi i to sve izaziva opasne aritmije.

Spasonosna mera u lečenju treperenja komora i sprečavanju smrti je primenjen elektrošok u roku od par minuta od gubitka svesti. U prevenciji iznenadne srčane smrti osnovno je lečenje koronarne bolesti srca produvavanjem koronarnih arterija ili hirurški aorto-koronamim bajpasom, primenom beta blokatora, Amiodarona i ugradnjom automatskog defibrilatora.

(Espreso/Stetoskop.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.