KARDIOLOG TASIĆ OTKRIO KAKO MAST UTIČE NA ZDRAVLJE: Ovo se SRBIMA neće DOPASTI, dotakao se i NAJZDRAVIJEG ULJA
Dr Nebojša Tasić, Foto: Printscreen/Pink

UPAMTITE NJEGOVE REČI

KARDIOLOG TASIĆ OTKRIO KAKO MAST UTIČE NA ZDRAVLJE: Ovo se SRBIMA neće DOPASTI, dotakao se i NAJZDRAVIJEG ULJA

Dr Tasić je istakao da je celu priču oko masti i holesterola pokrenula jedna velika američka studija, koja je utvrdila da su ljudi koji su imali drastično viši holesterol imali veći broj infarkta i šloga

Objavljeno: 18:35h

Činjenica je da ljudi prže krompiriće u fritezi i po nekoliko dana u istom ulju, ali apsolutno svaka mast ili ulje koje se jednom koristi odmah se mora baciti jer je supstance koje se tu oslobađaju nemam reči koliko su štetne.

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube/DOORSOFHEALTH

Neki kažu da je mast zdravija od ulja, drugi nisu baš ubeđeni u to. Kome verovati i kako zaista mast utiče na zdravlje, u Jutarnjem programu na TV Prva je objsnio kardiologdr Nebojša Tasić.

"Naučna istina i ova naša dnevna istina sa kojom se svakodnevno susrećemo nije uvek ista. Mast se uvek prodavala, naše babe su sve spremale na masti i to je jedini argument kada kažete da je mast zdrava, nemamo više argumenata, naše babe su spremale na masti. Ja bih dodao jednu razliku, naše babe su spremale na masti, meni su majka i baba mazale mast na hleb i mlevenu papriku odozgo. Zašto je to važno? Prženje svega pa i masti, mesa nije baš najzdraviji. Prženje kao proces obrade hrane je veoma štetan jer se tada oslobađaju mnoge supstance koje deluju kancerogeno, a onda će neko da me pita ’kako ja sad znam da li ću dobiti rak debelog creva’, ali s druge strane se oslobađaju supstance koje dovode do infarkta i šloga".

Mast
foto: Printscreen/Youtube/ Kako promeniti svoj zivot

Doktor kaže da "ne žive bezveze Mediteranci 80-90 godina", te ističe da je najbolje koristiti maslinovo ulje.

"Da odgovorim direktno na pitanje, kada se mast koristi u ograničenim količinama nije štetna, štetno je stalno prženje svega na masti. Štetnije je nego prženje na ulju, studije su pokazale da se te zasićene masne kiseline koje se oslobađaju su štetnije, ali i tu treba biti oprezan".

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/O Svemu i Svačemu

Dr Tasić je istakao da je celu priču oko masti i holesterola pokrenula jedna velika američka studija, koja je utvrdila da su ljudi koji su imali drastično viši holesterol imali veći broj infarkta i šloga.

"S druge strane, holesterol kao supstanca je neophodna za život, bez masti ne možemo da živimo. Sad će vegani da kažu ’šta ovaj priča, mogu ja na biljkama da živim ceo život’, možete, činjenica je, ali su masti osnovni sastojak našeg organizma. Jedino, moram reći, ne smemo generalizovati - masti su dobre, mnogo bolje od ulja, ulje je bolje, bolje od masti, jednostavno i jedno i drugo je dobro ako se priprema na pravilan način, to je poruka koju želim da kažem, treba biti umeren. Nije problem da ispržite jaja na masti, neće vam biti ništa, ali da svaki dan jedete burek na masti, to je ozbiljno problematično za vaše zdravlje".

Kardiolog je naglasio da mast definitivno nije preporučljiva za svakodnevnu upotrebu, posebno za prženje jer se oslobađa veliki broj štetnih supstanci.

(Espreso / Prva TV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.