EVO KOLIKO SATI SNA BI TREBALO DA IMAJU OSOBE STARIJE OD 40 GODINA: Ovaj PODATAK će mnoge ZAČUDITI
Spavanje, Foto: Profimedia

istraživanje

EVO KOLIKO SATI SNA BI TREBALO DA IMAJU OSOBE STARIJE OD 40 GODINA: Ovaj PODATAK će mnoge ZAČUDITI

To im je dovoljno da svoje fizičko i mentalno zdravlje drže u savršenom balansu

Objavljeno:

Potrebe za snom se razlikuju u zavisnosti od toga koliko godina imamo. Evo koliko sati treba da spavaju osobe starije od 40 godina.

1 / 7 Foto: Profiemedia

Koliko sati spavate u toku noći? Iako je optimalno 8 sati, to se razlikuje u zavisnosti od toga koliko godina imate. Bebama je potrebno oko 16 sati sna, deci oko 9-10 za pravilan rast i razvoj, mladima oko 8. Ako imate 40 ili više godina, vaše potrebe za spavanjem su drugačije.

Porodica, Deca
foto: Profimedia

Istraživači sa univerziteta Kembridž i Fudan analizirali su pola miliona ljudi starosti od 38 do 73 godine. Svi su dali informacije o tome koliko spavaju, kakvo im je zdravstveno stanje, a uradili su i brojne kognitivne testove.

Pored toga, skoro 40.000 ispitanika je podvrgnuto skeniranju mozga. Istraživanje je pokazalo da su i nedostatak i višak sna povezani sa određenim nivoom kognitivnih oštećenja- smanjenjem vizuelne pažnje, brzine zaključivanja, pogoršanjem pamćenja i sposobnosti rešavanja problema, sa pojavom anksioznosti, depresije i razdražljivosti.

Porodica, Film
foto: Profimedia

Naučnici su utvrdili da je za ljude starije od 40 godine idealno da spavaju 7 sati u toku noći. To im je dovoljno da svoje fizičko i mentalno zdravlje drže u savršenom balansu.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.