DA LI BISTE PROBALI RUSKU DIJETU PO BOJAMA? Daje TOP rezultate, a nećete ostati gladni
Namirnice, Foto: Profimedia

zdrava ishrana

DA LI BISTE PROBALI RUSKU DIJETU PO BOJAMA? Daje TOP rezultate, a nećete ostati gladni

Ishrana po bojama, koju praktikuju Rusi od davnina, odlična je za zdravlje.

Objavljeno:

Da biste sačuvali zdravlje neophodno je da se pridržavate tri osnovna pravila – da budete fizički aktivni, pijete dosta tečnosti i budete umereni u hrani.

Ovo poslednje, zdrava i izbalansirana ishrana, posebno je važna za one koji imaju problema sa viškom kilograma.

Hrana
foto: Profimedia

Danas postoji veliki broj dijetalnih režima koji, neki sa manjim a neki s većim uspehom, pomažu da smršate, a kako da znate koji je najbolji za vas?

Po rečima nutricionista, najvažnije je da birate jelovnik koji će vašem telu prvenstveno obezbediti neophodne hranljive materije, a neće ga opteretiti masnoćama i šećerima. Zato bi idealan jelovnik trebalo da se bazira na raznovrsnom voću i povrću, a stručnjaci savetuju takozvanu duginu dijetu, odnosno režim koji se zasniva na odabiru namirnica po bojama.

A evo i koje se to namirnice najviše preporučuju…

Narandžasta (šargarepa, mango, kajsije, dinja, bundeva) - sve povrće narandžaste boje sadrži izuzetno korisnu supstancu - karoten, koji štiti od razvoja maligniteta, čini kosu i nokte jakim i sjajnim, i jača imuni sistem.

Žuta (ananas, pomorandže, mandarine, breskve, papaja) - većina žutog i slatkog voća sadrži dosta beta-kriptotanksina, antioksidansa koji poboljšava regeneraciju ćelija i bori se protiv upala.

Žutozelena i zelena (kukuruz, avokado, spanać) - ove namirnice sadrže mnoge korisne karotenoide, lutein i zeaksantin, koji poboljšavaju vid i sprečavaju razvoj katarakte.

Svetlozelena (luk, celer, grašak, kupus) - ovo povrće i začinsko bilje su neizostavni izvor kvercetina i kempferola. To su flavonoidi sa izraženim antioksidativnim svojstvima koji štite ćelije od oštećenja i pomažu im da se oporave od teških bolesti.

Crvena i ljubičasta (cvekla, patlidžan, grožđe, suve šljive, brusnice, borovnice, kupine, jagode) - svima se preporučuje da ih jedu za prevenciju bolesti kardiovaskularnog sistema. Činjenica je da u povrću i voću jarkih boja ima puno antocijana - antioksidanata koji sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.