OVIH 5 NAMIRNICA SU NAJBOLJE ZA SRCE I KRVNE SUDOVE: 1 od njih SVAKODNEVNO JEDETE, nema NIŠTA ZDRAVIJE
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

PUNO VITAMINA

OVIH 5 NAMIRNICA SU NAJBOLJE ZA SRCE I KRVNE SUDOVE: 1 od njih SVAKODNEVNO JEDETE, nema NIŠTA ZDRAVIJE

Borovnice su stekle reputaciju "superhrane", i to ne bez razloga

Objavljeno: 01:16h

Moderan način života, svakodnevna trka za vremenom i nagomilanim obavezama kao da nam ne ostavljaju dovoljno prostora da se bavimo svojim zdravljem. Neuravnotežen način života i ishrane može izazvati mnoge bolesti, između ostalog aterosklerozu, bolest perifernih arterija, dijabetes, gojaznost, povišen krvni pritisak.

Ove bolesti su samo neki od uzroka zapušenja arterija, koja mogu uzrokovati slabiju cirkulaciju.

Za začepljenje krvnih sudova kažemo da je ozbiljno zdravstveno stanje, budući da talozi plaka unutar zidova arterija ograničavaju protok krvi, usled čega hranjive materije i kiseonik ne mogu doći do svih delova tela, uzrokujući ozbiljnu štetu i nepravilnu funkciju organa.

Mnogo je stvari koje možete učiniti da očuvate svoje srce i krvne sudove zdravim. Redovno obavljanje godišnjih pregleda, svakodnevno vežbanje, manje stresa... Sve ove stvari mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje srca i krvnih sudova, ali jedna od najjednostavnijih promena u načinu života, koja će imati koristi vašem srcu, jeste da pazite šta jedete.

Zato vam predstavljamo pet namirnica koje su dobre za vaše srce i krvne sudove.

1. Celer

Postoji studija u kojoj je celer davan miševima i njome je pokazano da se krvni pritisak kod ovih životinja smanjio čak za 10 odsto. Celer je poznat po tome što je bogat kalijumom koji utiče na smanjenje krvnog pritiska, ali postoje još mnogi sastojci sa ovim efektom.

Celer je takođe bogat i luteolinom, flavonidom za koji se pokazalo da sprečava oksidaciju lošeg (LDL) holesterola.

2. Beli luk

Beli luk je idealan za čišćenje krvnih sudova, jer ih širi i pojačava cirkulaciju krvi. Upotreba belog luka smanjuje razvoj kardiovaskularnih oboljenja, tako što smanjuje povišen holesterol, povišen krvni pritisak, povećan loš holesterol, smanjuje slepljivanje krvnih ćelija i sprečava nastanak tromba.

Beli luk
Beli lukfoto: Profimedia

3. Orašasti plodovi

Bademi, orasi i lešnici imaju glavnu reč u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova. Bogati su omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, vitaminom E - reč je o nutrijentima koji smanjuju nivo holesterola u krvi i štite ćelije arterija.

4. Borovnice

Borovnice su stekle reputaciju "superhrane", i to ne bez razloga. Zbog visokih koncetracija antocijanina, konzumacija borovnica pospešuje uklanjanje slobodnih radikala. Ovo voće učestvuje u popravljanju oštećenih proteina u krvnim sudovima, te unapređuje sveukupno zdravlje srca i krvnih sudova.

Borovnice
Borovnicefoto: RINA

5. Losos

Masne ribe poput lososa, sardina i skuše predstavljaju pravu riznicu zdravlja. Njihova tajna krije se u povećanim količinama omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju trigliceride, rizik od aritmije i nakupljanja plaka u arterijama.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.