STANITE NA KRAJ ZADAHU! Pratite OVE savete za NAJSVEŽIJI dah ikada
Ilustracija, Foto: Profimedia

zadah

STANITE NA KRAJ ZADAHU! Pratite OVE savete za NAJSVEŽIJI dah ikada

Ako radite u kancelariji, dobra ideja je da imate četkicu za zube i na poslu, tako da možete da operete zube odmah posle jel

Objavljeno:

Loš zadah iz usta nije samo neprijatan, već može da bude i najava potencijalnih zdravstvenih problema.

On može da traje prilično dugo, a lekari navode osam najdelotvornijih načina da se izborite sa njim.

Iako se ovo može zvučati kao previše očigledno, stručnjaci i dalje žele da znate da je to neophodno.

– Prati zube ujutro i uveče, kao i nakon jela vam može pomoći da se rešite bilo kakvog nakupljanja naslaga ili hrane zaglavljene u zubima koji mogu doprineti mirisu vašeg daha – kaže stomatolog Džefri Sulicer.

Ako radite u kancelariji, dobra ideja je da imate četkicu za zube i na poslu, tako da možete da operete zube odmah posle jela. Odlučite se za zubne paste koje sadrže fluor, sastojak za koji stručnjaci tvrde da ima antibakterijska svojstva koja smanjuju neprijatan zadah. Preporučuje se i menjanje glave električne četkice za zube ili obične četkice svaka tri do četiri meseca. To će vas zaštititi od nakupljanja bakterija na vašoj četkici za zube.

Izbegavajte određenu hranu i piće

– Treba da izbegavate bilo kakvu hranu ili piće koji bi mogli da prouzrokuju loš zadah. Uobičajeni krivci su crni luk, beli luk, mlečni proizvodi, kafa i alkohol – kaže Sulicer. Takođe treba da se klonite šećera kako biste sprečili loš zadah. Grickanje slatkiša dovodi do skokova u rastu bakterija, tvrdi Salvador Nares, profesoru na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Ilinois.

Koristite vodu za ispiranje usta

Neprijatan zadah može da bude posledica nakupljanja bakterija na vašim zubima. Zato stomatolozi preporučuju korišćenje vode za ispiranje usta koja ubija bakterije. Sredstva za ispiranje usta takođe pomažu u borbi protiv lošeg zadaha vlaženjem usta pomoću sastojaka kao što su hidroksietilceluloza i glicerin. Neke vodice takođe sadrže sredstva kao što su hlor dioksid – sastojak za dezinfekciju, i soli cinka, za smanjenje mirisa.

1 / 6 Foto: Profimedia

– Izbegavajte sredstva za ispiranje koja sadrže alkohol koji isušuje usta – tvrdi stomatolog Čeril Mora.

Ostanite hidrirani

– Pazite da ostanete hidrirani. Kao najpoznatiji uzrok, dehidracija može da doprinese kiselom zadahu – navodi Sulicer.

Pljuvačka sadrži bakterije, ali takođe pomaže u ispiranju bakterija iz usta. Suva usta dopuštaju mikrobima da se drže okolo, dajući im više mogućnosti za oslobađanje neprijatnih mirisa. Pijte više vode tokom dana kako biste održali protok pljuvačke, što je posebno važno za starije osobe, jer usta s godinama postaju suvlja.

Operite jezik

Vaš jezik sadrži bakterije pa njegovo pažljivo četkanje može da smanji neprijatne mirise. Možete da koristite strugač za jezik ili upotrebite četkicu za zube ili sredstvo za čišćenje jezika za struganje po jeziku svaki put kad perete zube. Naročito na zadnjoj strani, gde se bakterije najverovatnije nakupljaju.

Jedite više voća i povrća

Postoji i nekoliko kućnih “pomoćnika” koje možete da pronađete u svojoj kuhinji kako biste zaustavili i sprečili loš zadah.

1 / 7 Foto: Profimedia

– Dodavanje više voća i povrća u vašu ishranu može da vam pomogne da izbjegnete loš zadah. Namirnice kao što su jabuke, celer i šargarepa mogu da spreče neprijatan zadah – kaže Sulicer.

Pokušajte da koristite jabukovo sirće

– Razređivanje jabukovog sirćeta u malo vode i grgoljenje nekoliko sekundi takođe može da vam pomogne. Kiselost jabukovog sirćeta pomaže u razgradnji hrane koju jedete – objašnjava Sulicer.

Bonus video:

40:14

USIJANJE 29.04.2022.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.