BOGATE SU VITAMINIMA, MINERALIMA I U SEBI SADRŽE NAJVIŠE JODA: Za ovo RETKO KO ZNA, a dobro je za ŠTITNU ŽLEZDU
Vrat, Foto: Profimedia

jedite nema ništa bolje

BOGATE SU VITAMINIMA, MINERALIMA I U SEBI SADRŽE NAJVIŠE JODA: Za ovo RETKO KO ZNA, a dobro je za ŠTITNU ŽLEZDU

Štaviše, alge sadrže aminokiselinu tirozin, koja pomažu funkcionisanju štitne žlezde

Objavljeno:

Morske alge ili morska trava tradicionalno su deo japanske kuhinje, ali su zahvaljujući širokom spektru zdravstvenih prednosti popularnost stekle i u drugim delovima sveta.

Grlo, Bol u grlu, Rolka, Vrat, Bol, Prehlada, Grip
foto: Profimedia

Koliko su alge zastupljene u ishrani Japanaca govori i podatak da se one služe u približno 21% japanskih obroka, pri čemu 20-38% Japanca i Japanki starosti 40-79 godina konzumiraju morske alge više od pet puta nedeljno.

Šta su alge?

Morske alge su oblik jestivih algi koje rastu u okeanima, duž stenovitih obala širom sveta. Mogu biti braon, crne, zelene i crvene boje. Njihove fizičke karakteristike zavise od mesta gde rastu, količine svetlosti kojoj su izložene, kao i dubine na kojoj žive. Budući da su bogate brojnim antioksidansima, vitaminima i mineralima, poseduju razne zdravstvene prednosti, zato je predlog da razmotrite da ih uključite u ishranu, piše Elle.

Kako alge utiču na čovekov organizam, te koja zdravstvena svojstva poseduju?

1 / 4 Foto: Profimedia

1. Odličan su izvor joda

Kako bi štitna žlezda proizvodila dovoljnu količinu hormona koji kontrolišu brojne funkcije u telu, potreban joj je jod. Jestive morske alge apsorbuju koncentrisane količine joda iz okeana i njihovim konzumiranjem možemo uneti dovoljnu količinu ovog minerala. Štaviše, alge sadrže aminokiselinu tirozin, koja pomažu funkcionisanju štitne žlezde.

2. Sadrže brojne vitamine i minerale

Svaka vrsta jestivih algi bogata je jedinstvenom količinom hranljivih materija. Pored brojnih minerala, poput cinka, kalcijuma i magnezijuma, alge sadrže i određene vitamine, uključujući vitamine A, C, E i K. Budući da se brojne vrste mogu pronaći u praškastoj formi, poput spiruline i hlorele, predlaže se da ih dodate u smutije ili potaže, kako biste povećali dnevnu dozu hranljivih sastojaka.

(Espreso / Najžena / Elle)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.