POJAVILA SE 2 NOVA SOJA OMIKRONA! Svi u strahu, izazivaju TEŽU BOLEST?!
Foto: RINA

saopšteno

POJAVILA SE 2 NOVA SOJA OMIKRONA! Svi u strahu, izazivaju TEŽU BOLEST?!

- S obzirom na veoma mali broj infekcija, hospitalizacija i smrtnih slučajeva u Južnoj Africi, upozoreni smo na nastavak evolucije virusa, ali nismo zabrinuti - rekao je Tulio de Oliveira

Objavljeno: 10:52h

Južnoafrički naučnici otkrili su dve nove podvarijante varijante omikron soja korona virusa, rekao je Tulio de Oliveira, koji vodi institucije za sekvenciranje gena u zemlji.

Podvarijante su nazvane BA.4 i BA.5, napisao je Tulio na svom Tviter nalogu. Ipak, rekao je de Oliveira, podvarijante nisu izazvale nagli porast infekcija u Južnoj Africi i pronađene su u uzorcima iz brojnih zemalja.

- S obzirom na veoma mali broj infekcija, hospitalizacija i smrtnih slučajeva u Južnoj Africi, upozoreni smo na nastavak evolucije virusa, ali nismo zabrinuti - rekao je de Oliveira i dodao:

- Sva laboratorijska nauka o neutralizaciji virusa i vakcinama je već u toku i mi jačamo genomski nadzor.

Prošle godine u novembru u Južnoj Africi i Bocvani prvi put je otkriven omikron soj, a Južna Afrika je bila prva zemlja koju je pogodio talas infekcija koji je bio izazvan ovim sojem.

Izrael, Korona, Kovid, Omikron, PCR test, Antigenski test
foto: Profimedia

Hospitalizacije i smrtni slučajevi bili su samo delić onih uzrokovanih delta varijantom, čak i kada su dnevni slučajevi dostigli rekord u decembru.

Podvarijante su takođe pronađene u uzorcima iz Bocvane, Belgije, Nemačke, Danske i Velike Britanije, naveo je de Oliveira na Tviteru.

Dve podvarijante imaju slične mutacije na svojim šiljastim proteinima, delu virusa koji pomaže virusu da se veže za ljudske ćelije.

- Podvarijante se razlikuju jedna od druge u smislu mutacija aminokiselina izvan proteina šiljaka - rekao je de Oliveira.

Zabrinjavajuća situacija i u Los Anđelesu

- Ovo ni u kom slučaju nije novi talas, ali je korona virus i dalje veoma rasprostranjen u okrugu Los Anđelesa - rekla je u četvrtak Barbara Ferer direktor javnog zdravlja, napominjući povećanje ključnih pokazatelja koji se koriste za praćenje virusa i upozoravajući na naglo pojačanje još jedne varijante.

Ona je takođe primetila mali, ali stabilan porast u protekloj nedelji u broju ljudi pozitivnih na korona virus u okružnim bolnicama.

Zdravstveni zvaničnici upozorili su da bi broj slučajeva mogao biti veći od cifara prikazanih u rezultatima testiranja - pošto se mnogi testiraju kod kuće i možda ne prijavljuju rezultate, a mnogi se ne testiraju, jer ne osećaju jake simptome.

Prema njenim rečima, BA.2 podvarijanta je sada odgovorna za 88 odsto lokalnih slučajeva koji su podvrgnuti specijalnom testiranju da bi se identifikovale varijante. BA.2 se okrivljuje za povećanje broja zaraženih na lokalnom i nacionalnom nivou, a zvaničnici kažu da je eksponencijalno prenosivija od omikronske varijante koja je podstakla zimski porast slučajeva.

Ali sada, postoji još jedna varijanta za brigu. Stručnjaci su ranije identifikovali BA.2 koji je nazvan BA.2.12.1, a sada ubrzano povećava svoju moć.

Ona je rekla da su državni zvaničnici procenili da bi BA.2.12.1 mogao predstavljati polovinu svih infekcija u Kaliforniji u roku od nekoliko dana. Barbara Ferer navodi da su stručnjaci procenili da je BA.2.12.1 otprilike od 20 do 30 odsto infektivniji od BA.2.

- Mogao bi brzo da postane dominantna vrsta širom Sjedinjenih Država - rekla je Ferer, napominjući da je otkriveno da novi izdanak predstavlja 58 odsto testiranih slučajeva u Njujorku, Nju Džersiju i Portoriku.

Još uvek nije poznato da li BA.2.12.1 izaziva težu bolest ili bi mogao biti otporniji na vakcine.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.