NEMA ZA ŠTA NIJE KORISTAN: Lista pozitivnih svojstava CRKVENOG TAMJANA je PREDUGA i ostaviće vas bez teksta
Foto: Profimedia

SJAJNO!

NEMA ZA ŠTA NIJE KORISTAN: Lista pozitivnih svojstava CRKVENOG TAMJANA je PREDUGA i ostaviće vas bez teksta

Lista pozitivnih svojstava je dugačka.

Objavljeno:

Svi dobro znamo onaj karakteristični miris koji se oseti kada uđemo u hram ili manastir. Reč je o tamjanu koji se koristi u brojnim crkvenim obredima. Međutim, tamjan ima i brojne lekovite moći koje su poznate od davnina.

To je zapravo mirišljava smola koja se dobija od specijalne vrste drveta iz roda Boswellia koje raste u Aziji i Africi. Od nje se pravi i eterično ulje. Za njega su znali još stari Egipćani, koristeći ga za process balsamovanja tela umrlih. Nekada davno bio je izuzetno dragocen, njime se trogovalo isto kao i zlatom i srebrom.

tamjan
foto: profimedia

Lekovita svojstva

Na istoku, u ajurvedi, koristi se kao sredstvo za kađenje doma jer je to dobro za zdravlje svih ukućana. Od davnina je poznat kao moćno sredstvo za lečenje artritisa, protiv različitih infekcija, za brže zarastanje rana, za balans hormona, za otklanjanje napetosti… Zahvaljujući aktivnim sastojcima kao što su seskviterpeni, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline, tamjan se koristi protiv brojnih upalnih stanja.

Na Bliskom istoku tamjan se žvaće i na taj način održava zdravlje zuba i usne duplje i sprečava nastanak infekcije. Tamjan pospešuje cirkulaciju krvi, a takođe i smiruje nervni sistem, usporava disanje i vraća telo u ravnotežu. U tu svrhu se najčešče koristi eterično ulje tamjanovca za inhalacije, masaže i kupke. Tamjan se može pronaći u prodavnicama zdrave hrane i u fitoterapeutskim apotekama.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.