AKO SPADATE U OVU GRUPU, NE SMETE DA PIJETE VIŠE OD JEDNE KAFE DNEVNO: Evo šta će vam se DESITI
Kafa, Foto: Printscreen

kofein

AKO SPADATE U OVU GRUPU, NE SMETE DA PIJETE VIŠE OD JEDNE KAFE DNEVNO: Evo šta će vam se DESITI

Ako spadate u neku od ovih grupa, konzumiranje kafe bi na vas moglo da ostavi negativne posledice,jednoglasno se slažu nutricionisti

Objavljeno:

Ako se pije često može da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje.

Kafa je mnogima omiljeni napitak, pa iako je dokazano da može da bude korisna u većini slučajeva, postoji određena grupa ljudi koja bi trebalo da ovaj napitak zaobilazi u širokom luku.

Ako spadate u neku od ovih grupa, konzumiranje kafe bi na vas moglo da ostavi negativne posledice,jednoglasno se slažu nutricionisti.

1 / 6 Foto: Sremska Mitrovica živi

1. Osobe koje pate od upale creva

"Kofein može da ubrza probavu, a isto tako i poveća šansu da dođe do dijareje, koji je jedan od glavnih simptoma upalne bolesti creva", pojašnjava nutricionistica Angel Planels.

2. Osobe koje imaju galukom

"Intraokularni pritisak može da poraste kod osoba koje imaju glaukom kada konzumiraju kafu, ako je verovati istraživanjima. Stručnjaci zato savetuju da se u tom slučaju smanji unos kofeina ili čak da se izbegava, ali, takođe smatraju da je potrebno provesti dodatna istraživanja", dodaje Planels.

3. Osobe koje pate od bolesti srca

Kako kofein iz kafe može uzrokovati trenutan porast krvnog pritiska i ubrzati rad srca, važno je da svaka osoba koja je u prošlosti imala problema sa srcem pripazi i razgovara sa ljekarom koliko kafe smije da popije, naglašava Keli Mekgrejn, nutricionistica.

Kafa
foto: Profimedia

4. Trudnice

"Američko udruženje ginekologa savetuje da trudnice ne bi trebale da piju više od 2 šoljice kafe u danu kako bi smanjile rizik od pobačaja i preranog porođaja. Ipak, studija objavljena prošle godine kaže kako ne postoji sigurna količina kafe za trudnice i da bi svaka trudnica trebala razgovarati sa svojim ginekologom o tome", navodi Heikinen.

5. Doilje

"Kako je kofein diuretik, moguće je da bi majka koja doji mogla da pati od dehidratacije usled prevelike konzumacije kafe.

6. Osobe sa poremećajem spavanja

"Jasno je da ćete nakon neprospavane noći prvo posegnuti za šoljicom kafe, ali upravo ta navika može voditi ka začaranom krugu nespavanja i dnevnog umora. Čak i ako mislite da popodnevna kafa ne remeti vaš san, ona to ustvari može učiniti. Savet je da poslednju kafu pijete 6 sati pre odlaska u krevet", navodi Heikinen.

7. Osobe koje pate od anksioznosti i napada panike

"Kofein je stimulant koji može pogoršati anksioznost, a ako od nje često patite, razmislite o tome da smanjite unos kofeina", upozorava Mekgrejn.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.