KILOGRAME MOŽETE IZGUBITI UZ KAFU: Evo IZVRSNOG NAČINA ZA MRŠAVLJENJE!
Foto: Profimedia

Probajte!

KILOGRAME MOŽETE IZGUBITI UZ KAFU: Evo IZVRSNOG NAČINA ZA MRŠAVLJENJE!

Postoje dokazi koji upućuju na to da je povećanje unosa kofeina izvrstan način za mršavljenje

Objavljeno: 17:27h

Jeste li znali da vam kafa može značajno pomoći u gubitku kilograma? Ako ste zabrinuti zbog viška koji ste dobili preko praznika, naučnici tvrde da je veći unos kofeina izvrstan način za mršavljenje, piše Express.

- Kafa pospešuje metabolizam jer je njena glavna komponenta, kofein, stimulans koji poboljšava metaboličku termogenezu; proces proizvodnje toplote u živim organizmima- rekao je medicinski istraživač Danijel Bojer.

Također, on tvrdi, da nam ispijanje kafe može sprečiti stalnu potrebu za grickalicama, a upravo je grickanje iz dosade najčešći uzrok debljanja.

Kafa
foto: Profimedia

- Šoljica kafe vas može zaokupirati na isti način kao što bi i kesica čipsa ali uz dodatno manje kalorija - kaže Bojer.

Uz to, kako onn dodaje, kafa podstiče i osjećaj sitosti pa uživanje u šoljici neposredno pre obroka može pomoći da pojedemo manju porciju.

Ipak, uprkos tome i kafa može podstaknuti i debljanje, upozoravaju stručnjaci, i to zbog dodavanja šećera, mleka i drugih visokokaloričnih sastojaka kao što su razni sirupi.

Kafa
foto: Profimedia

- Ako vam je u cilju mršavljenje onda se radije držite crne kafe, a oni koji je baš ne vole mogu u nju dodati i zaslađivače bez šećera, kao i mleko sa niskim procentom masti - objasnila je nutricioniskinja, Kristin Gillespie.

Razni aromatizirani napitci od kafe i kafe sa ukusom su, kaže nutricionistkinja, najgora stvar za one koji žele smršaviti jer su prepune kalorija i šećera; pa često sadrže i nekoliko stotina kalorija u samo jednoj šoljici.

Što se tiče vežbanja, ispijanje šoljice kafe 30 minuta pre treninga može da vam ga poboljšati, a i usput sagori masti.

- Važno je ipak ne preterivati sa kafom jer prevelika količina kafe može prouzrokovati anksioznost, mučninu i visokikrvni pritisak, kao i probleme sa spavanjem - istakla je ona, a prema stručnjacima, za većinu zdravih, odraslih osoba idealna je doza od 400 miligrama kofeina dnevno.

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.