NAUČNICI OTKRILI NOVI FENOMEN: Ovo svi radite, a niste ni imali pojma koliko dobro UTIČE na PAMĆENJE!
Foto: Profimedia

neverovatno

NAUČNICI OTKRILI NOVI FENOMEN: Ovo svi radite, a niste ni imali pojma koliko dobro UTIČE na PAMĆENJE!

Multitasking je zdrav za moždane ćelije, objašnjavaju oni

Objavljeno:

Možda vam to do sada nije padalo na pamet, ali naučnici su došli do zaključka da mnogo bolje razmišljamo i donosimo bolje odluke dok šetamo.

Naravno, uzrok je u multitaskingu koji predstavlja sasvim normalnu stvar za čoveka, a čak i povoljno deluje na zdravlje mozga.

Neuronaučnici sa Univerziteta u Ročesteru, čiji naučni članak je objavljen u časopisu NeuroImage, otkrili su da u uslovima kada mozak treba istovremeno da pravi pokrete tela tokom hodanja i da obavlja složene intelektualne zadatke, oba zadatka se rešavaju bolje nego jedan po jedan.

Naučnici su sproveli opsežno istraživanje u kojem su učestvovala 22 zdrava mlada čoveka. Učesnici su imali zadatak da hodaju na traci za trčanje ili da sede dok rade teže obaveštajne zadatke, prelazeći sa jednog na drugi. Koristeći najsavremenije tehnike praćenja, istraživači su pratili aktivnost mozga i pokrete tela učesnika.

Čovek, Muškarac, Starac, Šetnja, Senka, Leđa
foto: Profimedia

Rezultati su pokazali da što je zadatak bio teži, to su učesnici uspešnije rešavali problem. Štaviše, prisustvo intelektualnog opterećenja povećava efikasnost samog procesa hodanja. Kada su mozgovi učesnika bili zauzetirešavanjem kognitivnih zadataka, njihovi pokreti su bili precizniji i sigurniji, nego kada su bili fokusirani isključivo na hodanje.

Ovaj fenomen održava fleksibilnost samog mozga, koji ima koristi od dodatnog opterećenja, napominju istraživači. Najverovatnije zato instinktivno idemo u šetnju ili hodamo po sobi kada treba da razmislimo o nekom problemu, a verovatno ste i sami primetili da često potpuno nesvesno ustajete i šetate po sobi dok pričate sa nekim na telefon, što takođe ima vezu sa ovim fenomenom.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.