3 NAMIRNICE KOJE POMAŽU U BORBI PROTIV DEMENCIJE: Ne postoji ništa BOLJE ZA MOZAK
Foto: Printscreen/Youtube/ Uros Davidovic

važno da znate

3 NAMIRNICE KOJE POMAŽU U BORBI PROTIV DEMENCIJE: Ne postoji ništa BOLJE ZA MOZAK

Ovo voće, koje je odlično i u borbi protiv anemije, kako su pokazale neke studije, moglo bi da bude i važan saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti

Objavljeno:

Pored tamne čokolade koja je opštepoznata kao odličan stimulans za naš mozak, nutricionisti tvrde da postoje još neke namirnice koji su neprikosnoveni borci protiv demencije.

Demencija, Mentalno zdravlje, Mozak
foto: Profimedia

Za poboljšanje kognitivne funkcije oni preporučuju da u ishranu češće uvrstimo tri namirnice koje će "probuditi" naš mozak.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Uros Davidovic

1. Orasi

Orahe mnogi nazivaju grickalicom za genijalce. I nauka je dokazala da šaka oraha svaki dan može popraviti pamćenje.

Njihova prednost je to što su najrasprostranjenije orašasto voće u našim krajevima, pa se do oraha lako dolazi. Zdravstvene prednosti su im brojne, a smatraju se pravom hranom za mozak. Ukoliko jedete orahe, poboljšavate koncentraciju i rad moždanih ćelija, ali i štitite se od demencije i Alzhajmerove bolesti.

Za to su zaslužne omega-3 masne kiseline, kojih je u njima mnogo. Ovi orašasti plodovi se preporučuju ljudima koji imaju problema sa srcem, kao i trudnicama.

1 / 5 Foto: RINA

2. Borovnice

Borovnice su izuzetno dobra hrana za mozak. Neka istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje borovnica podstiče pamćenje i koncentraciju, a utiče čak i na obnavljanje sećanja.

Ovo voće, koje je odlično i u borbi protiv anemije, kako su pokazale neke studije, moglo bi da bude i važan saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti.

Borovnice
foto: RINA

Oksidativni stres može ubrzati proces starenja mozga, jer ima negativne efekte na moždane funkcije. Prema istraživanjima na životinjama, antioksidanti u borovnicama imaju tendenciju da se akumuliraju u području mozga koje je neophodno za inteligenciju.

Studuje na ljudima su pokazale obećavajuće i ohrabrujuće rezultate. U jednoj od tih studija, devet starijih učesnika sa blagim kognitivnim oštećenjem svaki dan je pilo sok od borovnice. Posle tri meseca kod njuih su uočena poboljšanja u nekoliko markera funkcija mozga.

3. Riblje ulje ili riba

Omega-3 masne kiseline su neophodne za pravilan rad srca i mozga. Ukoliko vam se ne dopada ukus ribljeg ulja, zamenite ga redovnim ubacivanjem ribe lososa u ishranu. Jedite losos bar dva puta sedmično.

Post, Pijace, Riba
foto: Aleksandar Stojanović

Britanska istraživanja su pokazale da deca koja ne unose dovooljno omega-3 masnih kiselina imaju poteškoća sa koordinacijom i ponašanjem. Neki istraživači su takođe utvrdili da ishrana siromašna omega-3 masnim kiselinama tokom trudnoće može dovesti do problema sa budućim ponašanjem deteta. Otkriveno je i da je nedostatak omega-3 u ishrani povezan sa depresijom.

Omega-3 masne kiseline regulišu rad neurona. Osobe koje boluju od manjka omega-3 masnih kiselina vrlo često imaju problema sa pamćenjem, koncentracijom, učenjem i procesuiranjem novih informacija.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.