SEME OD 1 BILJKE U SEBI IMA NAJVIŠE GVOŽĐA: Za organizam nema ništa bolje od TOGA, prepuna je VITAMINA
Povrće, Foto: Printscreen/Instagram

progledaćete

SEME OD 1 BILJKE U SEBI IMA NAJVIŠE GVOŽĐA: Za organizam nema ništa bolje od TOGA, prepuna je VITAMINA

Smatra se kompletnim proteinom koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina

Objavljeno:

Ona nije tehnički kategorisana kao žitarica, već kao zrno pseudo žitarica jer se ne bere iz trave žitarica, nego iz visoke lisnate biljke koja je srodnica spanaća, cvekle i blitve. Ona je zapravo skrobno seme sa odličnim prednostima!

Zdravstvene prednosti kinoe

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Bilja Biki

Ne sadrži gluten

Kinoa ne sadrži gluten. Ako spadate u osobe koje su osetljive na gluten odličan je dodatak ishrani bez glutena.

Hrana od celog zrna

Uprkos tome što nije žitarica, kinoa se i dalje smatra celim zrnom. Cela zrna, za razliku od rafinisanih žitarica, ostaju netaknuta i ne obrađuju se. Nisu lišene mekinja i klica bogatih hranljivim materijama. Obezbeđuju važne hranljive materije poput vlakana, vitamina B i minerala. Tako da, kinoa je odličan način da zadovoljite nutritivne potrebe.

Kinoa
foto: Printscreen/Youtube/Bilja Biki

Proteini

Kinoa je namirnica sa izuzetno značajnom količinom proteina. Ima 8 grama proteina po šoljici. Smatra se kompletnim proteinom koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina.

Vlakna

Iako su sve žitarice dobar izvor vlakana, najviše ćete dobiti od kinoe. Jedna šolja kinoe sadrži 5 grama vlakana, dok parče hleba od celog pšeničnog hleba ima samo 2 grama.

Kinoa
foto: Printscreen/Instagram

Biljni izvor gvožđa

Gvožđe je mineral koji je neophodan za pravilno funkcionisanje hemoglobina, koji prenosi kiseonik u krvi do ćelija u celom telu. Osim toga, gvožđe je neophodno za funkcije kao što su sinteza neurotransmitera, regulacija telesne temperature, aktivnost enzima i energetski metabolizam. Dnevna preporučena količina gvožđa je između 8 i 18 miligrama, u zavisnosti od starosti i pola. Kinoa je jedan od značajnih biljnih izvora koji obezbeđuje oko 3 miligrama gvožđa po šoljici.

Magnezijum
foto: Profimedia

Magnezijum

Magnezijum je elektrolit koji pomaže u opuštanju krvnih sudova. Jedna šolja kinoe obezbeđuje 118 miligrama magnezijuma ili oko 25% dnevnog preporučenog unosa.

Mangan

Kinoa zadovoljava polovinu dnevnih potreba za manganom. Mangan je antioksidant, koji pomaže u održavanju zdravih mitohondrija tokom proizvodnje energije i štiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala. Takođe je važan za razvoj kostiju i zarastanje rana. Adekvatan dnevni unos mangana je postavljen na 2,3 miligrama. Šolja kinoe ima 1,2 miligrama mangana.

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.