VEROVATNO POJMA NISTE IMALI: Ove namirnice sadrže VIŠE VITAMINA C od pomorandže
Foto: Profimedia

ODMAH ĆETE IH KUPITI

VEROVATNO POJMA NISTE IMALI: Ove namirnice sadrže VIŠE VITAMINA C od pomorandže

Verovatno niste ni slutili

Objavljeno:

Obogatite svoju ishranu ovim namirnicama bogatim vitaminom C, za koje neka istraživanja pokazuju da mogu da pomognu imunitetu da se odbrani od prehlade i gripa.

1. Čili papričice

Pola šoljice naseckanih ili kockica čili papričica sadrži 107,8 mg vitamina C. Osim toga, naučnici sa Univerziteta Bafalo otkrili su da kapsaicin, jedinjenje koje čili papričicama daje ljutinu, može da pomogne u ublažavanju bolova u zglobovima i mišićima.

2. Crvena paprika

Šoljica naseckane crvene paprike sadrži gotovo tri puta više vitamina C od narandže – čak 190 mg. Crvena paprika je, osim toga, izvrstan izvor vitamina A, koji čuva zdravlje vaših očiju.

3. Zelena paprika

Šoljica naseckane zelene paprike sadrži manje vitamina C od crvene paprike, ali s udelom od 120 mg i dalje čini 200 odsto preporučene dnevne doze. Zelena paprika je i izvrstan izvor vlakana.

Paprika
foto: Zorana Jevtić

4. Kelj

Osim dvostruko preporučenog dnevnog unosa vitamina A i sedam puta veću od preporučene količine vitamina K, porcija od jedne šoljice kelja osigurava 80,4 mg vitamina C. Kelj sadrži i znatnu dozu minerala i masnih kiselina.

5. Brokoli

Brokoli ima 132 mg vitamina C. Osim toga, studije pokazuju da brokoli pomaže u prevenciji raka. 6. Papaja

Istraživanja pokazuju da konzumiranje papaje pomaže kod problema sa sinusima, posvetljuje kožu i jača kosti. Porcija od jedne šoljice sadrži 88,3 mg vitamina C.

7. Jagode

Šoljica ovog supervoća sadrži 84,7 mg vitamina C i zdrave doze folata, kao i drugih jedinjenja dobrih za vaše zdravlje. Još jedna neočekivana korist od jagoda je to što pomažu kod prirodnog izbeljivanja zuba.

Jagode
foto: Printscreen/RTV Mag

8. Karfiol

Bilo da je pečete ili kuvate na pari, mala glavice karfiola daje vam 127,7 mg vitamina C i 5 grama vlakana i 5 grama proteina.

9. Prokelj

Prepune su fitonutrijenata i vlakana koji sprečavaju rak, a da ne spominjemo da sadrži i 74,8 mg vitamina C. Ako vas odbija gorak ukus, ispecite ih kako bi im ukus bio slađi.

10. Ananas

Osim 78,9 mg vitamina C, ananas sadrži bromelain, enzim koji pomaže u razgradnji hrane i smanjenju nadutosti. Bromelain deluje i kao prirodno protivupalno sredstvo koje vam može pomoći da se brže oporavite nakon teškog treninga.

Ananas
foto: Profimedia

11. Kivi

Jedna porcija kivija (oko dva komada) ima 137,2 mg vitamina C. Kivi je, osim toga, bogat i kalijumom i bakrom.

12. Mango

Jedući manga unosite 122,3 mg vitamina C. Mango je i odličan izvor vitamina A, koji poput vitamina C igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta i čuva zdravlje očiju, piše Health.com.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.