OVE 3 NAMIRNICE SU PRAVI MELEM ZA CREVA: Ne postoji NIŠTA BOLJE ZA PROBAVU I VARENJE
Povrće, Foto: Printscreen/Youtube/Bilja Biki

jedite to

OVE 3 NAMIRNICE SU PRAVI MELEM ZA CREVA: Ne postoji NIŠTA BOLJE ZA PROBAVU I VARENJE

Uvrstite integralni pirinač u svoj jelovnik zajedno sa drugim namirnicama bogatim vlaknima i fermentisanim mlečnim proizvodima, kako biste popravili crevnu floru

Objavljeno:

Ako već duže vreme imate probleme sa varenjem, neophodno je da promenite način ishrane i uvedete laganu hranu koja će olakšati probleme povezane sa veoma bitnim procesom u organizmu, kakav je varenje.

Žitarice ili "zrna civilizacije" kako ih mnogi nazivaju, predstavljaju osnovu ljudske ishrane. Značaj žitarica nije samo u činjenici što je to hrana koja se redovno koristi, već i što obezbeđuje najveći deo dnevnog energetskog unosa.

1 / 6 Foto: Profimedia

Pored toga što su veoma zdrave, žitarice su pune vitamina, minerala i bioaktivnih supstanci koje obnavljaju crevnu floru i poboljšavaju rad probavnog trakta.

U "moru" žitarica, izdvojili smo tri, koje su melem za creva.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Rtv Stara Pazova

1. Ječam

Ječam sadrži skrob, belančevine, celulozu, vitamine i minerale. Najzastupljeniji su vitamini B grupe, a od minerala kalijum, kalcijum, cink, fosfor i magnezijum.

Kuvanjem ječma oslobađa se sluz koja izuzetno povoljno deluje na organe za varenje. Zbog velikog procenta rastvorljivih i sirovih biljnih vlakana, ječam povoljno utiče na regulisanje holesterola u krvi, ali i problema sa probavom.

1 / 3 Foto: Profimedia

2. Pirinač

Pirinač, u poređenju sa ostalim žitaricama, ima najveću energetsku vrednost, pa brzo donosi energiju i osigurava duži osećaj sitosti. Zbog nutritivne vrednosti izuzetno je koristan za nervni sistem i varenje. Ne sadrži gluten i najmanje je alergena žitarica.

Vlakna iz opne pirinčanog zrna stimulišu pražnjenje creva. Uvrstite integralni pirinač u svoj jelovnik zajedno sa drugim namirnicama bogatim vlaknima i fermentisanim mlečnim proizvodima, kako biste popravili crevnu floru.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/Bilja Biki

3. Kinoa

Ova biljka poznata je i kao majka svih zrna. Postoji više od sto tipova kinoe, ali ona koja se najviše koriste širom sveta su bela, crvena i crna kinoa. Inače, kinoa je pseudožitarica, ali se nutritivno tretira kao celo zrno, što znači da se nijedan njen deo ne uklanja prilikom pripreme.

Kinoa je značajan izvor biljnih vlakana koja povoljno utiču na metabolizam i na varenje.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.