ZA ŠLJIVE STE SVI ČULI, ALI OVO JUŽNO VOĆE JE JOŠ BOLJE ZA PROBAVU: Puno je PROTEINA, ŽELUDAC će odmah PRORADITI
Voćka, Foto: Printscreen/Youtube/b92/Uroš Davidović

PREPORODIĆETE SE

ZA ŠLJIVE STE SVI ČULI, ALI OVO JUŽNO VOĆE JE JOŠ BOLJE ZA PROBAVU: Puno je PROTEINA, ŽELUDAC će odmah PRORADITI

Ako vam takvo voće nije dostupno, bolje ogulite koru jer bi šteta od pesticida od nje bila veća od antioksidativne koristi

Objavljeno:

Pored saveta o unosu više vlakana i vode, postoje i dokazani tradicionalni načini za lečenje zatvora pomoću šljiva, a sada se pridružila još jedna prirodna pomoć za varenje.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/b92/Uroš Davidović

Iako mnogi znaju za dobrobit kivija kao voća, preovladava mišljenje da se njegove moći prirodnog pomagača digestivnog sistema često zanemaruju u korist drugih načina za pomoć varenju.

Kivi se smatra supervoćem – pun je antioksidanata, vitamina C, kalijuma, folata, polifenola (fenolne kiseline) i vlakana i dobar je izvor vitamina E. Kivi takođe poboljšava varenje nekoliko uobičajenih proteina iz hrane, uključujući i čvrste za varenje proteina kazein / natrijum kazeinat (mlečni protein) i protein goveđeg mišića, a za to je zaslužna njegova glavna komponenta - aktinidin, enzim koji razlaže proteine u aminokiseline.

Kivi
foto: Profimedia

Kivi takođe ublažava zatvor tako što omekšava stolicu.

Sprovedeno je nekoliko studija o njegovom laksativnom dejstvu - jedna na grupi od 33 kineska pacijenta sa hroničnim zatvorom, dok je druga studija obuhvatila 38 starijih ljudi.

U obe studije, pacijenti su dobijali dva kivija dnevno. Studija na kineskim pacijentima otkrila je da konzumiranje voća kivija povećava spontano pražnjenje creva kod većine pacijenata.

Takođe je došlo do poboljšanja vremena prolaska sadržaja kroz debelo crevo i rektalnog osećaja potrebe za pražnjenjem. Pored toga, mnogi pacijenti su iskusili smanjenu zabrinjavajuću opstipaciju i broj dana kada su uzimali laksative, i povećano zadovoljstvo navikama pražnjenja creva.

Kivi
foto: Profimedia

Zadržavanje slobodnih radikala

Oksidativni stres posebno utiče na digestivni trakt, posebno kada se proteini ne vare pravilno i akumuliraju toksini. Kivi može pomoći u zadržavanju slobodnih radikala jer je bogat izvor fenolnih kiselina, vrste fitokemikalija koje se nazivaju polifenoli. Polifenoli deluju kao antioksidansi u telu.

Čak je i istraživanje britanskog istraživačkog instituta Rovett 2001. pokazalo da je ekstrakt kivija moćniji od rastvora vitamina C u zaštiti DNK od efekata oksidativnog stresa, a takođe pomaže u popravljanju oštećene DNK. Naučna otkrića su takođe pokazala da se antioksidansi u plodu kivija posebno dobro metabolišu i apsorbuju u krvotok.

Kivi
foto: Profimedia

Ali, kao što je uobičajeno sa voćem, većina antioksidanata se nalazi u kori, a kora kivija, dlakava i žilava, iako hranljiva, nije privlačna za jelo. Osim toga, ne zaboravite da kora voća ne bi trebalo da sadrži pesticide, pa ako jedete voće sa korom, neka to bude voće koje je uzgojeno daleko od urbanog zagađenja. Ako vam takvo voće nije dostupno, bolje ogulite koru jer bi šteta od pesticida od nje bila veća od antioksidativne koristi.

(Espreso / Živim.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.