OVO POVRĆE VIŠE NIKADA NEĆETE JESTI SIROVO: Nemate pojma da može DA BUDE ŠTETNO ZA ZDRAVLJE
Povrće, Foto: Printscreen Youtube / Kuhari

VODITE RAČUNA O TOME

OVO POVRĆE VIŠE NIKADA NEĆETE JESTI SIROVO: Nemate pojma da može DA BUDE ŠTETNO ZA ZDRAVLJE

Kupus je bogat hranljivim supstancama kako god da ga konzumirate, ali kuvanje kupusa povećava sadržaj gvožđa

Objavljeno: 21:30h

Povrće i voće ponekad otpusti svoje zdrave materije tek onda kada ih pripremite na pravilan način. Određene namirnice kuvanjem gube hranljive sastojke, a s druge strane neke kuvanjem oslobađaju više vitamina koje će organizam bolje uspeti da iskoristi.

1 / 4 Foto: Profimedia

Nepravilnim načinom pripremanja hrane možete ne samo uništiti veliki broj hranljivih sastojaka, već ih možete učiniti i štetnim za zdravlje.

1 / 2 Foto: Zorana Jevtić

Većinu ovih namirnica ljudi često jedu sirove, i ne znajući da su one korisnije za zdravlje kada su skuvane.

1. Šargarepa

Kuvanje šargarepe zvuči pomalo nepotrebno budući da je ovo povrće odlično i sirovo, međutim kuvanje u vrućoj vodi otpušta antioksidanse zahvaljujući kojima se sačuva više vitamina A.

Vitamin A pomaže u zaštiti tela od slobodnih radikala, koji je odličan za zdravlje. Šargarepu možete i ispeći, ali i preliti sa malo meda.

1 / 4 Foto: Profimedia

2. Paradajz

Paradajz u sebi sadrži hemijsku komponentu koja se zove likopen, a koja se smatra antioksidansom. Kuvanje paradajza s maslinovim uljem 15-30 minuta povećava sadržaj likopena, a zbog toga nutricionisti preporučuju da od paradajza pripremite sos za testeninu, ribu ili piletinu.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

3. Kupus

Kupus je bogat hranljivim supstancama kako god da ga konzumirate, ali kuvanje kupusa povećava sadržaj gvožđa.

Iako kupus sadrži istu količinu kalcijuma sirov i kuvan, kako biste povećali količinu kalcijuma koje vaše telo stvarno apsorbuje, možete da ga koristiti s ostalim namirnicama koje su bogate kalcijumom.

spanać
foto: Profimedia

4. Spanać

Sirov spanać sadrži veće količine folne kiseline, vitamina C, B2 i B3 i kalijuma od kuvanog spanaća. Međutim, kada se skuva, sadrži veće količine vitamina A, E i B1, proteina, vlakana, cinka, kalcijuma i gvožđa.

1 / 4 Foto: Printscreen Youtube / Kuhari

5. Pečurke

Kuvanjem pečurki oslobađa se njihov puni hranljivi potencijal – pojačavaju se antioksidansi i dvostruko se povećava količina hranjivih stvari kao što su vlakna, vitamin D, kalijum, gvožđe i folna kiselina.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.