OVO JE NAJZDRAVIJE POVRĆE KOJE PODSTIČE BOLJI RAD BUBREGA I JETRE: Puno je LEKOVITOSTI, ješćete ga BEZ PRESTANKA
Namirnica, Foto: Printscreen/Youtube/ Dacinaa Kuhinja

prepuno vitamina

OVO JE NAJZDRAVIJE POVRĆE KOJE PODSTIČE BOLJI RAD BUBREGA I JETRE: Puno je LEKOVITOSTI, ješćete ga BEZ PRESTANKA

Ta ulja deluju blagotvorno na disajne i probavne organe, bubrege, jetru, krv i vene

Objavljeno:

Zdrava namirnica koja je nepravedno zapostavljena, ako uzmemo u obzir njegove nutritivne vrednosti i to kako sve komponete koje sadrži utiču dobro na zdravlje ljudi.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Dacinaa Kuhinja

Ovaj dodatak jelima koji je nadohvat ruke odlično će uticati i na vaš vid, baš kao i na kosti koje će u njemu pronaći odličnog saveznika.

Praziluk nije osetljiv na niske temperature, pa je njegovo uzgajanje lako. Može da se koristi se od početka jeseni pa sve do kraja proleća, a njegova upotreba je naročito poželjna zimi kada je izbor svežeg povrća osiromašen. Praziluk je "rođak" crvenog i belog luka, ali od njih ima blaži ukus i miris, nije ljut, ali pripada vrsti luka.

Nutritivna vrednost

Po nutritivnom sastavu sličan je svojim rođacima, ali sadrži više belančevina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi praziluk odličan je izvor mangana, dobar izvor gvožđa, folne kiseline, vitamina C i B6.

S obzirom da se kuvanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuvani praziluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor gvožđa, folne kiseline i vitamina B6. Uvek je preporučljivo jesti ga svežeg.

Praziluk
foto: Printscreen/Youtube/BEST HOMEMADE RECIPES

Lekovitost praziluka

Za razliku od crvenog ili belog luka, praziluk se upotrebljava ceo i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranjivim i lekovitim svojstvima.

Sadrži veliku količinu minerala i vitamin C, kao i eterična ulja sa sumporom. Ta ulja deluju blagotvorno na disajne i probavne organe, bubrege, jetru, krv i vene.

Ujedno od tih ulja potiče i miris praziluka, koji je prilično specifičan i nekim ljudima odbojan. Kod upotrebe praziluka preporučuje se korišćenje celog praziluka i bele stabljike i zelenog lišća.

U lišću, koje se često izbegava za korišćenje i koje većina domaćica odbacuje, ima nekoliko puta više vitamina nego u belom delu.

Praziluk
foto: Printscreen/Youtube/BEST HOMEMADE RECIPES

Smatra se da praziluk pomaže još i kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno deluje na promuklost, kao i da utiče na smanjenje količine mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.

Za ovo povrće se veruje da potpomaže cirkulaciju krvi i uz redovnu terapiju pomaže kod arteroskleroze i upale vena.

Ukoliko neko od ukućana ima problem sa smanjenim apetitom, u jelovnik uvrstite praziluk. Pored toga utiče na rad probavnog sistema i creva.

Za praziluk, nutricionisti kaži i da podstiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.