OVU BILJKU SVI IMATE KOD KUĆE, A RETKO KO ZNA KAKO UTIČE NA ZDRAVLJE: Oporavlja ORGANIZAM OD OVOGA bolje od LEKA
Biljka, Foto: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke

probajte to

OVU BILJKU SVI IMATE KOD KUĆE, A RETKO KO ZNA KAKO UTIČE NA ZDRAVLJE: Oporavlja ORGANIZAM OD OVOGA bolje od LEKA

Pozitivno utiče i kod stresa i anksioznosti i odlično je umirujuće sredstvo

Objavljeno: 17:56h

Ona nije samo jedna od najvećih lepotica među cvetovima — od nje možete napraviti čaj, med, sirup, ulje i sirće koji snažno deluju na zdravlje.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke

Zbog lepog izgleda i snažnog i opojnog mirisa, ljubičica dugo važi zajedan od najlepših cvetoga. I duže nego što mislite — još u starogrčkim legendama tvrdilo se da je ne preterano atraktivni Hefest pridobio Afroditinu naklonost zahvaljujući ljubičicama, kao i da je Zevs napunio čitavu livadu ljubičicama da bi utešio svoju ljubavnicu Io, koju je morao da pretvori u kravu zbog Herine ljubomore.

Ipak, ljubičica nije samo prelepa i mirisna, već ima i lekovita svojstva, a neka od njih poznata su godinama.

Ljubičica
foto: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke

List i cvet ljubičice imenu protivupalno, protivgljivično i antiseptičko dejstvo, zbog kojih se primenjuju i lokalno, na kožu, i ispijaju u obliku napitaka.

U sastav ljubičice ulaze brojne hranljive materije i moćne supstance, a najpoznatiji su saponini, alkaloid odoratin, glikozid iridin, jedinjenja salicilne kiseline, razne gorke materije… Izuzetno se bogate vitaminima A i C, zahvaljujući čemu je ljubičica savršen dodatak biljnim čajevima, a i sam čaj od ljubičice je vrlo cenjen.

Pokazalo se da ljubičica deluje umirujuće kod nesanice, glavobolje, pa čak i ozbiljne migrene, a sve to ova biljka duguje salicilnoj kiselini, koja je jedan od glavnih sastojaka aspirina i ima analgetičko dejstvo. Pozitivno utiče i kod stresa i anksioznosti i odlično je umirujuće sredstvo.

Postoji mnogo načina da se iskoristi ljubičica, a ovo su neki od najčešćih.

Sirup od ljubičice

Ljubičica
foto: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke

Preko 100 grama cvetova ljubičice prelijte 200 mililitara ključale vode. Ostavite da odstoji preko noći, oa sutradan ignječite cvetove drvenom kašikom i procedite. U dobijeni sok od ljubičice sipati onoliko meda koliko je bilo tečnosti, pa sve dobro promešajte i sipajte u sterilnu staklenu flašu ili teglu. Držite u frižideru.

Ovaj sirup pomoći će kod simptoma prehlade, astme, bronhitisa, kašlja i upale grla.

Ulje od ljubičice

Preko jedne šake svežih cvetova ljubičice sipajte pola litra maslinovog ulja. Ostavite da odstoji per dana, pa procedite ulje i čuvajte u staklenoj flaši, idealnood tamnijeg stakla.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/O Svemu i Svačemu

Ovako pripremljeno ulje pomaže kod migrene i glavobolje, a dovoljno je da njime masirate slepoočnice.

Sirće od ljubičice

Napunite teglu ljubičicom (cvetovima), što više pronađete. Zatim sipajte belo vinsko sirće i ostavite dve do tri nedelje, a svakog dana po jednom dobro promućkajte.

Potom procedite i stavite u frižider.

Veruje se da ovo sirće snažno i blagotvorno deluje kod bolova u zglobodima i kostima, a primenjuje se tako što se nakapa po oblozi i stavi na bolno mesto.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.