OVE CIGARETE VAM OŠTEĆUJU MOZAK I SRCE! Bili ste uvereni da su zdravija opcija
Foto: Profimedia

loša zamena

OVE CIGARETE VAM OŠTEĆUJU MOZAK I SRCE! Bili ste uvereni da su zdravija opcija

Popularne elektronske cigarete mogle bi da izazovu opasna oštećenja mozga i srca, upozoravaju istraživači

Objavljeno: 10:03h

Ovi uređaji su popularni za odvikavanje od pušenja, ali ih koriste i ljudi koji nikada nisu dodirnuli cigaretu.

Brend koji se prodaje u Velikoj Britaniji i SAD nakon čega je objavljena studija u časopisu eLife, prva je koja je procenila kako ovi uređaji mogu uticati na organe. Dr Laura Croti Aleksander, viši autor studije na USC, rekla je: „Ove e-cigarete zasnovane na mahunama postale su popularne tek u poslednjih pet ili više godina, tako da ne znamo mnogo o njihovim dugoročnim posledica.

Istraživači su radili na glodarima istraživanje. Zatim su pogledali znake upale kod glodara, otkrivši niz zabrinjavajućih promena. Najupečatljiviji efekti su bili u mozgu, gde je povišeno nekoliko markera upale.

Elektronske cigarete
foto: Profimedia

Upala je bila evidentna u nucleus accumbensu, regionu mozga kritičnom za motivaciju i obradu nagrađivanja. Ovo je posebno zabrinjavajuće, rekli su naučnici, jer je upala u ovoj regiji mozga povezana sa anksioznošću, depresijom i zavisničkim ponašanjem. Dr Croti Alekander je rekao: „Mnogi korisnici su adolescenti ili mlade odrasle osobe čiji se mozak još uvek razvija.

Ekspresija inflamatornih gena se takođe povećala u debelom crevu, posebno nakon mesec dana izlaganja e-cigaretama. U teoriji ovo može povećati rizik od gastrointestinalnih bolesti. Srce može postati podložnije infekciji, tvrde autori. Organ je pokazao smanjene nivoe inflamatornih markera koji bi ga mogli dovesti u stanje imunosupresije. Ekspresija gena u plućima bila je očigledna nakon udisanja tečnosti. „Ove promene su najzloslutnije zbog njihove verovatnoće da promene odgovor pluća na izazove, kao što su bakterije, virusi, dim i zagađenje“, upozorava list. Dugoročne efekte ćemo naknadno otkriti.

Međutim, postoji i jedna dobra vest. Kao sredstvo za prestanak pušenja, uređaji su se pokazali u velikoj meri uspešnim u poređenju sa drugim metodama, kao što su nikotinski flasteri.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.