OVO POVRĆE VAM RAZARA ORGANIZAM: Od njega KREĆU MNOGE UPALE, a OBOŽAVATE DA GA JEDETE
Devojka, Foto: Aleksandra Čolić

NIJE DOBRO NIKAKO

OVO POVRĆE VAM RAZARA ORGANIZAM: Od njega KREĆU MNOGE UPALE, a OBOŽAVATE DA GA JEDETE

Sve u svemu, skrobno povrće poput kukuruza, zelenog graška, cvekle i, naravno, krompira je od vitalnog značaja za naše zdravlje – važno je samo da ga jedemo u umerenim količinama za zdrav gubitak težine

Objavljeno: 21:22h

Određena vrsta povrća povezana je sa gojenjem i to u predelu stomaka.

Ako ga često jedete, bilo bi dobro da redukujete njegovu upotrebu. Kako biste doveli telo do savršenstva oslonite se na savete registrovane dijetetičarke dr Melise Mitri u Zenmaster Wellnessu i nutricionistkinje Džulije LaPiana Evarts, u Plantableu.

1 / 5 Foto: RINA

Krompir je odličan izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidanata, ali kako izreka kaže, previše dobrih stvari su ponekad loše stvari. Stručnjaci zato savetuju umereno konzumaciju ovog povrća.

“Skrobno povrće koje je neophodno izbegavati, ako želite ravan stomak je beli krompir”, kaže Mitri. Beli krompir ima vrlo visok glikemijski indeks (GI), koji je mera za to koliko brzo će hrana povećati šećer u krvi, objašnjava ona.

1 / 3 Foto: Profimedia

“Viši GI znači da ima tendenciju da vam vrlo brzo podiže šećer u krvi”, nastavlja Mitri. “S vremenom, ako šećer u krvi nastavi da raste, to vas može dovesti u opasnost od upale i debljanja, posebno u području stomaka. Ona takođe napominje, da je “beli krompir i najkaloričnije skrobno povrće”, a umesto njega preporučuje nižekalorične opcije poput slatkog krompira i tikvice.

Dijeta
foto: Profimedia

Evarts dodaje, da je “najbolji način” da se rešimo sala na stomaku uključuje uklanjanje šećera i prerađene hrane iz ishrane. Ona takođe kaže da, iako je „skrobno povrće često loše ocenjeno, jer sadrži više ugljenih hidrata od svojih prijatelja bez skroba“, ono je i dalje puno vitamina, minerala i vlakana „koja su dobra“ za nas. Trik je, kaže ona, u balansiranju skrobne i neskrobne hrane. „Držite oko na svom tanjiru i držite skrobne ukusne tvorevine na oko 25% vašeg tanjira,“ savetuje ona.

Sve u svemu, skrobno povrće poput kukuruza, zelenog graška, cvekle i, naravno, krompira je od vitalnog značaja za naše zdravlje – važno je samo da ga jedemo u umerenim količinama za zdrav gubitak težine.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.