NIKAKO NE JEDITE OVAKAV KROMPIR: Može biti opasan po zdravlje!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Lekovite Biljke

obratite pažnju!

NIKAKO NE JEDITE OVAKAV KROMPIR: Može biti opasan po zdravlje!

Možda ova namirnica sporije propada od ostalih, ali svakako postoji momenat kada prestaje da bude za upotrebu

Objavljeno:

Većina ljudi pretpostavlja da je dovoljno samo oljuštiti koru i ukloniti crne tačkice pa dakrompir i dalje bude dobar za jelo.

Da baš i nije tako, tvrde stručnjaci, koji kažu da postoji jedan specifičan znak koji otkriva da krompir nije više dobar za jelo, ali i da može biti opasan za zdravlje.

Prema pisanju "Healthline" portala, zelena boja na krompiru javlja se kada on počne da proizvodi hlorofil, što je prirodan proces. Kada primetite taj pigment, to znači da je krompir počeo i da proizvodi solanin, komponentu koja štiti od štete koju uzrokuju životinje, insekti, gljivice i bakterije. Radi se o toksinu koji se nalazi u krompiru, a ne samo o zelenim tačkama, a ako je reč o većem nivou, on može biti opasan za ljude.

1 / 7 Foto: Printscreen/TikTok/rightguysreview

Nivoi solanina su najveći u kori krompira, pa ćete ljuštenjem svakako otkloniti deo toksina (oko 30 odsto), ali nećete rešiti problem. Stručnjaci nisu sigurni koliko tačno ove komponente treba da bude u krompiru pa da vama bude loše, ali jedna studija je otkrila da 0,6 miligrama po kilogramu težine može dovesti do bolesti.

Posebno je važno da takve krompire držite podalje od dece koja imaju mnogo nižu telesnu masu pa mogu i jače da osete posledice trovanja solaninom.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.