UROLOZI UPOZORAVAJU: Ovo je prvi simptom uvećane prostate
Prostata, Foto: Pritnscreen

vaŽno

UROLOZI UPOZORAVAJU: Ovo je prvi simptom uvećane prostate

To je normalno, ali kod mnogih muškaraca izaziva ozbiljne poremećaje u mokrenju.

Objavljeno:

Dobro poznata činjenica je da se sa starenjem prostata uvećava.

To je normalno, ali kod mnogih muškaraca izaziva ozbiljne poremećaje u mokrenju. Uzrok tome: uvećano tkivo prostate neosetno se useca u susedne organe - bešiku i mokraćni kanal, narušavajući njihovu funkciju.

Kada se useče u bešiku, ona ne može da skladišti normalnu količinu urina, već znatno manju. Upravo zato muškarac češće ide u toalet. I to ne samo u toku dana nego i noću. Ne spava dovoljno, boji se da dugo boravi van kuće, a ukoliko mu je potrebno, gleda da mu toalet bude u blizini. Zbog tih tegoba smanjuje unos tečnosti i time rizikuje dalje komplikacije – stvaranje kamenja u bešici.

Bešika
foto: Printscreen/Youtube/Kenhub

Drugi problem nastaje kada prostata ne samo što se useče u bešiku već joj i zapuši otvor. Muškarac strada kako od čestih poziva na mokrenje, tako i od zadržavanja urina. Zadržavanje urina stvara dobru podlogu za razvoj infekcija. Često je neophodno plasiranje katetera što, bez sumnje, narušava kvalitet života. Osim toga, bešika se isteže i njena muskulatura popušta. S vremenom ona gubi svoju funkciju davanja signala za uriniranje i može da dođe do nevoljnog ispuštanja urina.

Šta se dešava kada se uvećana prostata useče u mokraćni kanal? Od pritiska drastično se otežava mokrenje. Mlaz mokraće je tanak i slab ili se mokri u kapima. Boravak u toaletu je mučan i s vremenom sve duži.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.