NISTE NI SANJALI DA OVO POVRĆE OBARA KRVNI PRITISAK: Pune su ga pijace, a NAJJEFTINIJE je baš sad
Povrće, Foto: Foto: Profimedia

paŽnja

NISTE NI SANJALI DA OVO POVRĆE OBARA KRVNI PRITISAK: Pune su ga pijace, a NAJJEFTINIJE je baš sad

Iako nije svima najomiljenije, ipak je najzdravije povrće

Objavljeno: 12:43h

Iako možda ne spadaju među najomiljenijem povrćem, rotkvice su ipak jedne od najzdravijih. U sebi sadrže ogroman izvor vitemina i minerala, koje pozitivno deluje na naše celokupno zdravlje.

Ako imate problem sa šećerom u krvi, rotkvice su te koje će vam pomoću u regulisanju i pomoći u sprečavanju pojave dijabetesa tip dva.

Antocijanini koji su prisutni u rotkvicama smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižava se nivo holesterola, triglicarida i krvnog pritiska. Veliki nivo kalijuma koji sadrži, daje uravnoteženu tečnost u telu, efikasno vraća pritisak na normalan nivo.

Vitamin C koji se takođe nalazi u rotkvicama, utiče na kožu, čini je blistavom i mekšom. Poznat je kao moćan atiokskidant koji pomaže kod bolesi gripa ili obične prehlade.

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube/KrunaVD

Kako u sebi sadržđe blagu ljutinu, utiču pozitivno kod regulisanja probave.

Osim toga, mogu biti vaš saveznik u prevenciji infekcija urinarnog traka, ublažavaju bol i osećaj peckanja kod mokrenja, čiste bubrege, a mnogi veruju da ublažavaju i probleme sa hemeroidima.

Postoji recept koji se sastoji od ukiseljenih rotkvica, potrebno vam je svega 15 minuta za pripremu.

Sastojci:

½ šolje (od 250 ml) jabukovog sirćeta ½ šolje vode tri kašike meda četiri čena belog luka, narezanog pet zrna bibera Dovoljno rotkvica naseckanih na kolutiće da ispune teglicu od 950 ml

Priprema:

Očistite rotkvice, naseckajte ih na kolutiće, i napunite teglicu. Zagrejte siće, vodu, beli luk, biber i med. Kuvajte dok ne dođe u fazu pred kuvanje, nikako ne bi trebalo da prokuva. Sipajte tečnost preko rotkvca, zatvorite teglu stavite da se hladi 24 časa.

Ovo je smesa puna vitamina i zdravlja, tako da možete konzumirati uz svaki obrok.

Rok trajanja im je, ako se drže u frižideru, šest sedmica.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.