OVU HRANU MORA DA JEDE SVAKA ŽENA KOJA IMA PREKO 50 GODINA: Sprečava rizik od ovih bolesti
Hrana, Foto: Printscreen Youtube / Kuhari

vodite računa

OVU HRANU MORA DA JEDE SVAKA ŽENA KOJA IMA PREKO 50 GODINA: Sprečava rizik od ovih bolesti

Naš organizam najbolje apsorbuje likopen iz kuvanog paradajza, zato možete da ga koristite kao sok koji ćete povremeno piti ili uz razna jela

Objavljeno:

Kada dođemo u određeno starosno doba, naš organizam prirodno trpi promene, pa je zbog toga posebno važno da se hranimo zdravije. Za žene koje su ušle u menopauzu ili su na pragu ovog doba koje nosi promene značajno je da unose namirnice koje će im pomoći da održavaju zdravlje srca, mozga i kostiju.

Nutricionisti preporučuju da dame koje su na pragu šeste decenije, kako bi očuvale svoje zdravlje, unose u većoj meri ovih pet vrsta manirnica:

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

1. Mahunarke

I muškarci i žene koji pređu 50. godinu života imaju povećan rizik od višeg holesterola, viscelarnih masnoća i dijabetesa.

Zato bi u ishranu trebalo da uključe više mahunarki, jer su bogate vlaknima. Ukoliko u ishranu u većoj meri uključite grašak i pasulj to može pomoći u smanjenju rizika od pomenutih bolesti, a istovremeno snabdećete telo važnim hranljivim materijama kao što su gvožđe, kalijumi kalcijum.

1 / 5 Foto: RINA

2. Paradajz

Paradajz spada u namirnice koje nas podmlađuju. Ovo povrće bogato je likopenom, kao i antioksidansom koji štiti kožu od oštećenja prilikom izlaganja suncu i pomaže kod smanjenja nastanka bora. Naš organizam najbolje apsorbuje likopen iz kuvanog paradajza, zato možete da ga koristite kao sok koji ćete povremeno piti ili uz razna jela.

1 / 5 Foto: Printscreen Youtube / Kuhari

3. Pečurke

Za žene je važno da tokom menopauze povećaju unos hrane koja je bogata kalcijumom i vitaminom D, koji čuvaju gustinu i zdravlje kostiju. Pečurke su jedna od namirnica koje sadrže vitamin D, pa ih je zbog toga važno često konzumirati u ovoj životnoj dobi.

Suve šljive
foto: Profimedia

4. Suve šljive

Ukoliko svakog dana uneste u organizam pet do šest suvih šljiva to može pomoći u sprečavanju gubitka koštane mase, tvrde nutricionisti. S obzirom da kosti gube na gustini posle 50. godine, češća upotreba hrane poput šljiva može biti ključna za održanje zdravlja i pokretljivosti. Suve šljive su poznate i kao namirnica koja reguliše probavu.

Kelj
foto: Profimedia

5. Kelj

Sa godinama potreba našeg organizma za kalcijumom se povećava. Kelj je odličan izvor ovog minerala. Jedna šolja kuvanog kelja obezbeđuje oko 30 odsto dnevne potrebe za kalcijumom, a ako ga jedete često obezbedićete vaš organizam i vitaminima K, A, C, kao kalijumom.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.