BRITANSKI NAUČNICI OTKRILI: Stigla je nova VARIJANTA Omikrona, ima li razloga za PANIKU ?
Omikron varijante, Foto: Profimedia

omikron varijanta

BRITANSKI NAUČNICI OTKRILI: Stigla je nova VARIJANTA Omikrona, ima li razloga za PANIKU ?

Varijanta XE je kombinacija varijante omikrona BA.1 i njene podvarijante BA.2. Ova vrsta kombinacija poznata je kao rekombinantna varijanta.

Objavljeno:

Nova varijanta korona virusa identifikovana je u Velikoj Britaniji, ali stručnjaci kažu da još nema razloga za uzbunu.

Varijanta XE je kombinacija varijante omikrona BA.1 i njene podvarijante BA.2. Ova vrsta kombinacija poznata je kao rekombinantna varijanta.

Stručnjaci za javno zdravlje kažu da su rekombinantne varijante veoma česte i da nastaju iznenada.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Trenutno zaista nema razloga za brigu - kaže epidemiolog Džon Braunštajn.

- Rekombinantne varijante smo već imali i pokazalo se da nijedna od njih nije bila varijanta za zabrinutost.

Rane indikacije iz Velike Britanije sugerišu da bi varijanta XE mogla da bude brže prenosiva u odnosu na BA.1, ali iz Svetske zdravstvene organizacije napominju da je potrebno mnogo više istraživanja.

U međuvremenu, XE čini manje od jedan odsto slučajeva u Velikoj Britaniji koji su prošli genomsko sekvenciranje, i nema dokaza koji bi sugerisali da ova varijanta može da izbegne vakcine, da izazove teži oblik bolesti ili da je smrtonosnija.

Najčešći znakovi koji ukazuju na omikron

Otkako je omikron soj korona virusa počeo da cirkuliše u populaciji, prijavljivani su različiti simptomi koji bi mogli da ukažu na njegovo prisustvo. Kijanje, mučnina, bolovi u mišićima, kašalj i gubitak apetita samo su neki od znakova koji se udruženo javljaju i zbog kojih je preporučljivo uraditi test na korona virus.

Britanska Služba za nacionalno zdravlje izdvaja devet simptoma među kojima su visoka temperatura, kašalj, promena čula ukusa i mirisa, kratak dah, umor, bolovi u telu, gubitak apetita, dijareja i mučnina.

S druge strane, britanska aplikacija za praćenje simptoma ZOE svake nedelje objavljuje 20 simptoma koje ljudi najčešće prijavljuju. Među tim simptomima je i zujanje u ušima, odnosno gubitak sluha ili vrtoglavica.

Dr Konstantina Stanković sa Univerziteta Stenford u Sjedinjenim Američkom Državama rekla je da bol u uhu postaje uobičajeni simptom infekcije novim korona virusom.

- Kod nekih naših pacijenata gubitak sluha bio je jedini znak kovida - otkrila je dr Stanković.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.