POVRĆE KOJE SRBI NAJVIŠE VOLE JE OPASNO PO ZDRAVLJE! Uništava hormone, a jedu ga i DECA
Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

PAŽNJA

POVRĆE KOJE SRBI NAJVIŠE VOLE JE OPASNO PO ZDRAVLJE! Uništava hormone, a jedu ga i DECA

Iako većina smatra da je sirovo voće i povrće najzdravije jer se termičkom obradom hranjive materije "ubijaju", nutricionisti, ipak, navode da određene namernice ne bi trebalo konzumirati sirove

Objavljeno: 09:05h

Nutrijenti u sirovom voću i povrću su "netaknuti", što je razlog zbog kojeg ih u ovom obliku nutricionisti najčešće preporučuju. Kada ne postoji termička obrada, sve što je zdravo u njima ostaje sačuvano. Međutim, postoje neke namirnice koje ne bi trebalo da jedete sirove, a stručnjaci objašnjavaju i zašto.

Nutricionistkinja Svetlana Fus ukazala je na to da je povrće važan izvor vlakana, pektina, vitamina i hlorofila. Svi ovi mikroelementi pozitivno utiču na zdravlje, pa je važno da ih jedete svakodnevno.

Ipak, po njenom mišljenju, najbolji dnevni jelovnik predstavlja kombinaciju kuvanih i sirovih namirnica - dve porcije sirovih i jedna kuvanih.

Nutricionistkinja smatra da neko povrće ne treba jesti bez termičke obrade. Iznenađujuće, u ovu grupu sapadaju rotkve, različite vrste kupusa i spanać.

1 / 10 Foto: Printscreen/Youtube/Home kitchen with Danny

"Oni negativno utiču na proizvodnju hormona štitne žlezde i povećavaju rizik od stvaranja žučnog kamenja. Ako već volite ovo povrće, najbolje je da ga jedete bareno ili kuvano na pari. Takođe, može i kratko da se dinsta, tako neće izgubiti na hranljivosti", zaključila je nutricionistkinja Svetlana Fus.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.