SRBI OBOŽAVAJU DA JEDU PASULJ, A NE ZNAJU KAKO UTIČE NA ZDRAVLJE! U organizmu počinje da se dešava OVO
Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

da li ste znali?

SRBI OBOŽAVAJU DA JEDU PASULJ, A NE ZNAJU KAKO UTIČE NA ZDRAVLJE! U organizmu počinje da se dešava OVO

Pasulj je jedna od omiljenih namirnica u Srbiji – najčešće ga spremamo u formi čorbastog ili restovanog, tj. iz rerne

Objavljeno: 17:29h

Nutricionista otkriva kako pasulj utiče na zdravlje, ali i caku kako da sprečite nadutost!

Pasulj je jedna od omiljenih namirnica u Srbiji – najčešće ga spremamo u formi čorbastog ili restovanog, tj. iz rerne. Ova namirnica je puna vlakana i proteina, zbog čega smo nakon obroka duže siti, a nutricionistkinja Mišel Zajv dodaje i da je pasulj dobar izvor gvožđa, magnezijuma, kalijuma.

Dakle, taj kratkotrajan uticaj je jasan – od pasulja ćete biti siti, unećete i dobru dzou važnih nutrijenata, a evo kako redovnije konzumiranje ove namirnice utiče na telo.

Pasulj
foto: RINA

Zdravlje creva

Probiotici nisu jedni način da se poboljša zdravlje creva. Nutricionistkinja Zajv kaže da pasulj sadrži otporni skrob, koji se sporije vari, kao i vlakna.

"Otporni skrob se pomera kroz gastrointestinalni trakt i završava u debelom crevu, gde se njime hrane bakterije", pojašnjava nutricionistkinja. Ovaj proces jako je važan za jačanje imunog sistema.

Gasovi

"Pasulj sadrži veliku količinu složenih šećera koji se naziva rafinoza. Telo ga sporije razgrađuje, zbog čega se javljaju gasovi. Osim toga, pasulj sadrži dosta vlakana, koji takođe mogu da izazovu nadutost i gasove", kaže nutricionistkinja.

Ukoliko redovno jedete pasulj, gasovi će verovatno vremenom proći jer će se telo naviknuti na varenje ove namirnice.

Osim toga, jedan od načina da se smanji nadutost nakon konzumiranja pasulja je da se pre toga potopi u vodu 12-24 sata, da bi se isprao višak pomenutog šećera.

Pasulj
foto: Printscreen/Youtube/Snogu kod Eldina

Mršavljenje

Pasulj je sjajan izbor namirnice kada želite da smršate jer sadrže dosta proteina i vlakana, zbog čega ćete duže biti siti. Nutricionistkinja Zajv otkriva da jedna šolja kuvanog pasulja sadrži 12 grama vlakana i 15 grama proteina!

Srce

Pasulj je jako dobar za zdravlje srca, pre svega zbog visokog sadržaja vlakana i folata.

"Vlakna snižavaju nivo glukoze u krvi i krvni pritisak, a pomažu i u održavanju zdrave telesne težine. Folati su takođe dobri za zdravlje srca i nervni sistem", pojašnjava Zajv.

1 / 13 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Holesterol

Pasulj sadrži dosta rastvorljivih vlakana, koja pomažu u snižavanju holesterola, kaže nutricionistkinja.

Istraživanje sprovedeno u SAD je pokazalo da svakodnevno konzumiranje kuvanog pasulja, oko ¾ šolje, može da se oveže sa pet odsto nižim holesterolom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.