BRITANSKI NAUČNICI OTKRILI ŠOKANTNU STVAR O ANTIBIOTICIMA: Morate čuti pre nego ih UZMETE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ŠOK

BRITANSKI NAUČNICI OTKRILI ŠOKANTNU STVAR O ANTIBIOTICIMA: Morate čuti pre nego ih UZMETE!

Britanski naučnici sa Univerziteta Kembridž uočili su greške koje utiču na smanjenje efikasnosti antibiotika. Ispostavilo se da ako u organizmu postoji nekoliko vrsta bakterija ili drugih patogena, one će se mnogo teže izlečiti

Objavljeno:

Odgovor na pitanje koje ste sigurno makar jednom postavili - zašto antibiotik ne deluje?

Britanski naučnici sa Univerziteta Kembridž uočili su greške koje utiču na smanjenje efikasnosti antibiotika. Ispostavilo se da ako u organizmu postoji nekoliko vrsta bakterija ili drugih patogena, one će se mnogo teže izlečiti.

A ovo su potvrdili jednim eksperimentom. Koristeći inovativnu tehnologiju, stručnjaci su nedelju dana uzgajali mešavinu različitih mikroba. Ovo je bilo izuzetno teško izvesti, jer obično jedan patogen zaustavlja razvija je drugih i ubija ih. Istraživači su koristili takozvane polimikrobne infekcije, koje su uključivale bakterije "Pseudomonas aeruginosa" i "Staphilococcus aureus", kao i gljivičnu infekciju "Candida albicans", kombinaciju koja se obično nalazi u respiratornom traktu ljudi koji boluju od cistične fibroze.

Lekovi
foto: Printscreen/Youtube/ BEST HOMEMADE RECIPES

Naučnici su zatim dodali antibiotik koji je veoma efikasan u uništavanju bakterije "Pseudomonas aeruginosa". Ali kada su uz ovu bakteriju bil prisutni i drugi patogeni, antibiotik nije delovao. Isti efekat je primećen kada su uzorci tretirani fusidinskom kiselinom (antibiotik za lečenje "Staphilococcus aureus") i flukonazolom (antibiotikom koji ima za cilj da ubije glivice "Candida albicans").

Kao rezultat toga, pokazalo se da je potrebno mnogo više antibiotika da bi se efikasno uništile bakterija u polimikrobnoj infekciji. Ova saznanja trebalo bi da umnogome pomognu kod testiranja efikasnosti novih lekova protiv mešavine raznih infekcija i mikroba.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.