AKO VAM FALI OVAJ VITAMIN, MOŽETE DA UMRETE! Istraživači objavili NAJŠOKANTNIJU stvar
Ilustracija, Foto: Profimedia

vaŽno

AKO VAM FALI OVAJ VITAMIN, MOŽETE DA UMRETE! Istraživači objavili NAJŠOKANTNIJU stvar

Nizak nivo ovog vitamina povećava šanse za demenciju za čak 68 odsto

Objavljeno:

Istraživači iz Sjedinjenih Država i Izraela sproveli su istraživanje o tome kako nizak nivo folata u organizmu utiče na zdravlje.

Rezultati studije pokazali su da se nivo folata smanjuje s godinama, ali i da nedostatak istog narušava kognitivne funkcije i nervne signale u mozgu, povećavajući rizik od demencije i smrti.

Istraživači su analizirali zdravstvene kartone 27.188 ljudi starosti od 60 do 75 godina koji prethodno nisu patili od demencije. Tokom istraživanja, proverao se nivo folata u krvi. Njihovo stanje pratilo se od januara 2013. do oktobra 2017. da bi se ustanovilo da li će se kod njih razviti demencija. Manjak folata uočen je kod 3418 ispitanika.

Oko 13 odsto učesnika (3.418 ljudi) imalo je nivo folata ispod 4,4 nanograma po mililitru, što ukazuje na njegov nedostatak. Među pojedincima sa nedovoljnom količinom folata u krvi, stope demencije su bile 3,4 odsto. Nakon što su uzeli u obzir prateća stanja, kao što su dijabetes, nedostatak vitamina B12, kognitivni rad i depresiju, istraživači su povezali nedostatak folata sa 68 odsto većim rizikom od nastanka demencije.

Demencija, Mentalno zdravlje, Mozak
foto: Profimedia

Učesnici istraživanja koji su pokazali nedostatak folata imali su tri puta veći rizik od smrti od bilo kog uzroka. Doktor nauka Anat Rotstein, koja je bila i glavna autorka studije, govorila je o značaju ovog rada.

– Ova studija je važna jer kritički karakteriše povezanost između široko korišćenog i jednostavnog za merenje biomarker serum folata (vitamin B9 u krvi) i rizika od demencije i smrtnosti od svih uzroka. To je prva studija serumskog folata i rizika od demencije koja razmatra dva ključna metodološka artefakta: smrtnost isključuje demenciju i obrnutu uzročnost – kaže ona.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.