ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Strast prema vinu, ljubavi, smrti i invalidnosti - POVEST O PRIJATELJSTVU I FIZICI
Ilustracija, Foto: Printscreen, AP

POPULARNA NAUKA

ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Strast prema vinu, ljubavi, smrti i invalidnosti - POVEST O PRIJATELJSTVU I FIZICI

Ova zanimljiva knjiga odvešće vas u tajanstven svet popularne nauke

Objavljeno:

Kao današnju preporuku za čitanje Espreso portal izdvaja Povest o prijateljstvu i fizici, autora Stivena Hokinga.

Stiven Vilijam Hoking rođen je na Oksfordu, 8. januara 1942 — Kembridž, 14. mart 2018. Bio je engleski teoretski fizičar, kosmolog, autor i direktor istraživanja u Centru za teorijsku kosmologiju na Univerzitetu u Kembridžu. Njegovi naučni radovi uključivali su saradnju sa Rodžerom Penruzom o teoremama gravitacionog singulariteta u okviru opšte relativnosti i teoretskom predviđanju da crne rupe emituju zračenje, nazvano Hokingova radijacija.

1 / 3 Foto: AP

Hoking je prvi koji je postavio teoriju o kosmologiji, objašnjenu zajednicom opšte teorije relativnosti i kvantne mehanike. Bio je snažan pristalica u višesvetovnom tumačenju kvantne mehanike.

Ova zanimljiva knjiga odvešće vas u tajanstven svet popularne nauke.

Smeštajući nas iza kulisa u trenucima kada se Hoking prepušta svojoj strasti prema vinu i kariju dok deli svoja osećanja o ljubavi, smrti i invalidnosti i dok se bavi dubokim pitanjima filozofije i fizike, Mlodinov uspeva da dočara Hokingov nesalomivi duh. Stiven je bio čuven po tome što je uzburkao svet fizike, što je pisao o njoj i što je sve to činio uprkos obolelom telu. Međutim, za nekoga ko ne može da se kreće, a naročito za nekoga ko ne može da govori, isto je tako teško da održava dugogodišnja prijateljstva, da stvara duboke veze, da nađe ljubav. Stiven je znao da ga upravo veze s ljudima i ljubav, a ne samo fizika, održavaju u životu. Ova dirljiva priča o prijateljstvu nudi nam neprocenjive lekcije jednog od najvećih fizičara – o životu, univerzumu i sposobnosti da se prevaziđu zastrašujuće prepreke.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.