OVE ZDRAVE NAMIRNICE SU PRAVI LEK ZA BORBU PROTIV "PROLEĆNOG UMORA": Preporodićete se, jedna popravlja RASPOLOŽENJE
Voće, Foto: Profimedia

MUKE

OVE ZDRAVE NAMIRNICE SU PRAVI LEK ZA BORBU PROTIV "PROLEĆNOG UMORA": Preporodićete se, jedna popravlja RASPOLOŽENJE

Ne samo da uživamo u njenom ukusu, već uzimanje čokolade u malim dozama je zdravo

Objavljeno:

Došlo je proleće, a uz sve njegove čari i lepote za mnoge ljude stigla je i jedna neprijatna propratna tegoba ovog godišnjeg doba - "prolećni umor".

Kako lekari i nutricionisti kažu, glavni "borac" protiv simptoma ove vrste umora jesu određene namirnice čiji unos bi trebalo povećati u prolećnim mesecima.

Na početku ovog godišnjeg doba povećajte unos dostupne zdrave hrane. Posegnite za plodovima proleća čim vam budu dostupni. Nutricioniti i lekari preporučuju ovih pet vrsta zdravih namirnica koje će umanjiti simptome "prolećnog umora".

1 / 4 Foto: Profimedia

1. Citrusi

Citrusno voće kao što su limun, pomorandže, grejpfrut, mandarine sadrži, kao što je poznato, velike količine vitamina C, koji je neophodan za dobar imunitet, ali i podizanje raspoloženja.

Zbog svojih neverovatnih moći koje poseduju u rešavanju brojnih zdravstvenih tegoba, citrusno voće nosi epitet šampiona zdravlja iz prirode. Pored toga što obiluju vitaminom C, zreli plodovi sadrže i blagotvorne organske kiseline.

1 / 3 Foto: Profimedia

2. Crna čokolada

Dokazano je da konzumiranje čokolade povećava nivo hormona zadovoljstva u organizmu i čini nas srećnima. Ne samo da uživamo u njenom ukusu, već uzimanje čokolade u malim dozama je zdravo. Daje dobro raspoloženje.

Čokolada sadrži i magnezijum. A najzdravija forma ovog slatkiša je ona koja u sebi sadrži minimim 70% kakoa.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

3. Riba

Konzumacija ribe, posebno one masnije poput lososa, tune, sardina, sasvim sigurno je dobra namirnice za zdravlje.

Ovo su namirnice pune vitamina, kao na primer vitamina D, a radi se o nutirjentu koji bi trebalo da bude u svakodnevnoj ishrani. Uz to masne ribe sadrže i omega-3 masne kiseline. Ove supstance u ribi čuvaju zdravlje mozga i podstiču ga da bolje funkcioniše, ali utiču i na naše bolje raspoloženju.

1 / 3 Foto: Profimedia

4. Zeleno povrće

Spanać, zelje, mladi luk, kopriva, sremuš, zelena salata, blitva spadaju u povrće koje bi trebalo da bude neizostavni deo svakog prolećnog menija.

Ta zelena boja, koja im je svima zajednička, potiče od pigmenta koji se zove hlorofil i njega sadrže sve zelene biljke koje obavljaju fotosintezu. Hlorofil ubrzava razmenu energije, kao i izbacivanje otrova. Usporava bakterijski rast i utiče na poboljšanje metabolizma.

Svi zeleniši predstavljaju neiscrpan izvor antioksidanata, koji su zaslužni u borbi protiv opasnih slobodnih radikala.

Zeleno povrće sadrži velike količine vitamina C i E, belančevine, minerale. Najviše gvožđa, koje je veoma značajno za prevenciju anemije, za pravilan rad srca, krvni pritisak.

1 / 3 Foto: Profimedia

5. Ananas

Pored toga što je ananas prava detoks namirnica, on stimuliše cirkulaciju i metabolizam, savršen je saveznik i za poboljšanje kondicije. Daje vitalnost i optimizam, smiruje nerve.

Konzumacija ovog voća preporučuje se i uveče, jer se smatra i "prirodnom pilulom za spavanje" zato što u sebi sadrži melatonin, hormon sna. Uz nekoliko kriški ananasa pred odlazak u krevet, ujutru ćete ustajati odmorniji i bolje raspoloženi.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.