PIRE SE SPREMA SAMO SA 1 VRSTOM KROMPIRA: Vrsni KUVAR otkrio TAJNU AROME koju NIJEDNA DOMAĆICA NE ZNA
Krompir pire, Foto: Profimedia

ODUŠEVIĆETE SE

PIRE SE SPREMA SAMO SA 1 VRSTOM KROMPIRA: Vrsni KUVAR otkrio TAJNU AROME koju NIJEDNA DOMAĆICA NE ZNA

Krompir ima dovoljno skroba da se od njega napravi lepak za tapete – a to sigurno ne želimo u tanjiru – zaključuje Heston

Objavljeno:

Iako možda mislite da je pire jedan od najjednostavnijih jela i da znate da ga skuvate, postoje ipak neki trikovi koji mogu vašem pire krompiru daju posebnu i bogatu aromu uz koju će biti savršen dodatak uz povrće ili meso.

1 / 3 Foto: Profimedia

Za pire odaberite voštani krompir (krompir sa niskim sadržajem skroba) i nakon ljuštenja sačuvajte koru za pripremu jela jer ćete pomoću nje dobiti savršeni ukus, savetuje poznati britanski kuvar Heston Blumental. Na kilogram krompira ide 240 ml punomasnog mleka i 250 g maslaca.

Krompire najprije oljuštite, isecite na jednake komadiće pa dobro isperite i do nekoliko puta. Tako ćete isprati skrob, da pire ne bude gumast. Kad voda u kojoj se ispiraju više nije bela – krompir je spreman za kuvanje. Ubacite ga u neslanu vodu zagrejanu na 72°C. Za to će vam biti potreban kuhinjski termometar. Kuvajte krompire pola sata održavajući temperaturu. Zatim ih procedite i isperite u hladnoj vodi.

1 / 3 Foto: Profimedia

Ubacite ih u proključalu posoljenu vodu i kuvajte dok ne počnu da se raspadaju. Koru krompira ubacite u mleko. Prokuvajte i pomerite s vatre. Ostavite 20 minuta pa procedite. Krompire ispasirajte pomoću gnječilice u posudi s maslacem isečenim na kockice. Želite li da bude naročito svilenkast, pire propustite i kroz cediljku. Dodajte proceđeno vruće mleko i soli prema ukusu. Količinu maslaca možete i udvostručiti, u zavisnosti od ukusa.

– Savršen pire zahteva naučni pristup jer želimo da skrob ostane zarobljen u krompiru. Razbijemo li te male granule, pire će biti gumast i lepljiv. Krompir ima dovoljno skroba da se od njega napravi lepak za tapete – a to sigurno ne želimo u tanjiru – zaključuje Heston.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.