SIMPTOMI NEDOSTATKA VITAMINA B12: Vrtoglavica je SAMO 1 OD NJIH
Ilustracija, Foto: Profimedia

normalno funkcionisanje organizma

SIMPTOMI NEDOSTATKA VITAMINA B12: Vrtoglavica je SAMO 1 OD NJIH

Telo šalje jasne signale kada oseti da je u opasnosti

Objavljeno:

Vitamini i minerali veoma su bitni za zdravlje i uravnoteženo funkcionisanje organizma. S obzirom na brz tempo života i sve češće posezanje za brzom hranom, veća je verovatnoća da će našem organizmu nedostajati određene količine nekog vitamina ako ga ne nadomestimo na drugi način.

Deficit vitamina B12 u organizmu može dovesti do blagih, ali neretko i veoma izraženih simptoma koji onemogućavaju normalno svakodnevno funkcionisanje. Ovo su samo neki od najizraženijih simptoma.

1. Vrtoglavica

Istraživanja su pokazala da osobe koje se žale na jake vrtoglavice imaju i do 40 odsto niži nivo vitamina B12 u odnosu na zdrave osobe.

Osobe s manjkom vitamina B12 podložnije su i depresivnim raspoloženjima. Ako ste primetili ove simptome, obratite se svom lekaru kako biste utvrdili da li je zaista reč o nedostatku ovog važnog i za organizam neophodnog vitamina.

1 / 10 Foto: Profimedia

2. Umor

Umor je jedan od prvih znakova nedostatka vitamina B12. Javlja se zbog toga što se telo oslanja na vitamin kako bi stvorilo crvena krvna zrna koja prenose kiseonik do organa. Bez dovoljno kiseonika u ćelijama, osećaćete se umorno bez obzira na to koliko ste dugo spavali.

3. Bledi ste u licu

Lice otkriva mnogo o zdravlju, od prehrambenih navika do životnog stila. Ukoliko je vaš ružičasti ten zamenio žuti ton, verovatno se radi o manjku vitamina B12.

4. Zaboravni ste

Ako u poslednje vreme često zaboravljate gde ste ostavili ključeve ili ne znate šta tražite u kuhinji - ne brinite, to nije simptom rane demencije već verovatno posledica nedostatka vitamina B12.

Poželjno je da date krv na analizu. Ako se otkrije insuficijencija ovog vitamina, dodajte ishrani namirnice bogate B12 vitaminom i ubrzo će simptomi početi da nestaju. Takve namirnice su losos, goveđa jetra, školjke, mlečni proizvodi, žitarice.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.