DERMATOLOZI TVRDE: OVE DELOVE TELA NIKAKO NE PERITE SAPUNOM
Ilustracija, Foto: Profimedia

BuDITE NA OPREZU

DERMATOLOZI TVRDE: OVE DELOVE TELA NIKAKO NE PERITE SAPUNOM

Proverite da li previše koristite sapun

Objavljeno: 14:45h

Bez sapuna je skoro nemoguće zamisliti redovno održavanje higijene, ali da li ste se nekada zapitali da li preterujemo sa upotrebom sapuna.

Mnogi misle da većina sapuna delotvorno utiče na kožu i čini je čistim, a jedan video dermatologa, doktorke Grej koji je ona objavila naTik Toku, izazvao je veliku polemiku.

Naime, ona tvrdi da sapun ne treba da se koristi za sve delove tela, kao i da svi treba da isključe tu naviku iz svoje rutine.

– Da li koristite sapun na rukama i nogama? Prestanite – poručila je Grej.

Doktorka je otkrila da je svima potrebno brzo ispiranje, osim ako koža nije baš vidno zaprljana.

– Samo gubite vreme i novac. Sapun za celo telo je nepotreban. Jednostavno pranje vodom je sasvim dovoljno i potpuno u redu. Sapun treba da koristite za “prljave delove”. Ovo je dobar savet za one koji imaju suvu kožu – tvrdi Grej.

Ovaj video je ubrzo postao viralan, a korisnici su ove tvrdnje žestoko osudili.

Sapun
foto: Profimedia

“Ponašaću se kao da ovo nisam video”, “Najbolje da mirišem na hranu i da ne koristim sapun”, “Svašta, savetujete nas da ne treba da peremo celo telo?”, “Mislim da niko ne može da vam poveruje u ovo”, glasili su samo neki od komentara.

Ipak, doktorka Grej nije jedina koja je iznela ove tvrdnje. Dermatolozi su često isticali da upotreba sapuna pri tuširanju nije dobra opcija.

Među njima je i docent dermatologije sa Univerziteta u Torontu, doktorka Sendi Skotnicki, koje je svojevremeno tvrdila da kupanje tela sapunom od glave do pete može dovesti do kožnih problema poput ekcema.

– Iako ruke treba prati redovno, ako niste upravo ustali iz blata, jedina mesta koja još treba da sapunjamo su pazuh, prepone i stopala – Skotnicki i dodala:

– Pazuh, prepone i stopala su delovi tela na kojima je koža posebno osetljiva pa su sklonija stvaranju gljivica i urastanju dlačica koje mogu dovesti do infekcija, i uopšteno su osetljivija na razvoj loših bakterija i potencijalno štetne infekcije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.