DA LI STE NEKADA PROBALI NIŠKU PITU? Savršen specijalitet koji se lako pravi, ODUŠEVIĆETE SE! (VIDEO)
Niška pita, Foto: Printscreen Youtube / Hrana i Vino SR

PUN UKUS!

DA LI STE NEKADA PROBALI NIŠKU PITU? Savršen specijalitet koji se lako pravi, ODUŠEVIĆETE SE! (VIDEO)

Ohlađenu nišku gibanicu isečemo na parčad i stepenasto je poređamo na tanjir za serviranje

Objavljeno:

Niška gibanica se peče 80 minuta, a rezultat je zapanjujuć. Oduševićete se kada je probate, uživajte!

• 1 kg brašna

9 jaja •

500 g sira

• 500 ml mleka

• 250 g margarina

• 50 g susama

• 1 sveži kvasac

• ulje

• so

U šerpu sa podgrejanim mlekom izdrobimo kvasac, mešamo žicom dok se ne rastopi. Polupamo 3 jajeta, dodamo ih u šerpu i promešamo. Brašno u dubljem sudu posolimo, postepeno dodamo sadržaj iz šerpe i rukom zamesimo testo. Nastavimo da mesimo na radnoj površini dok testo ne postane glatko.

Vratimo ga u sud, pospemo brašnom i ostavimo 30 minuta da naraste. U drugi dublji sud polupamo 5 jaja i izmutimo ih žicom. Dodamo sir. Izdrobimo ga viljuškom i mešamo dok se fil ne sjedini. Margarin posolimo i izmutimo ga mikserom dok ne postane penast.

Naraslo testo izvadimo iz suda i podelimo na 4 jednaka dela. Prvi deo isečemo na 6 jednakih parčadi i oblikujemo loptice. Od svake loptice testa oklagijom razvučemo koru. Pet kora premažemo margarinom, poređamo ih jednu na drugu i prekrijemo šestom na koju ne nanosimo margarin.

1 / 6 Foto: Printscreen Youtube / Hrana i Vino SR

Oklagijom razvučemo veću koru i na dva kraja nanosimo pripremljeni fil. Oba filovana kraja kore uvijemo u rolate koje sjedinimo na sredini. Ovako pripremljeni rolat stavimo u nauljenu tepsiju. Na isti način pripremamo sve rolate i stavimo ih u tepsiju.

Preostalo jaje polupamo i odvojimo belance od žumanceta. Žumance promešamo sa jednom kašikom ulja i kuvarskom četkom ga nanesemo na rolate. Nanosimo susam i stavimo tepsiju u rernu.

Pečemo 45 minuta na 180 stepeni i izvadimo je iz rerne.

Ohlađenu Nišku gibanicu isečemo na parčad i stepenasto je poređamo na tanjir za serviranje. Uz ovo jelo predlažemo da popijete kvalitetno suvo belo vino napravljeno od sorte Temjanika. Vino se odlikuje zelenkastom nijansom i muskatno cvetnim aromama, ukusa temjanike, ruže i mandarine.

Služi se rashlađeno na temperaturi od 10 do 12 stepeni.

Pogledajte video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.