DA LI JE AUTOFAGIJA PRAVI IZBOR ZA VAS? Hvale je na SVA usta ali može biti ŠTETNA - stručnjaci UPOZORAVAJU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

autofagija

DA LI JE AUTOFAGIJA PRAVI IZBOR ZA VAS? Hvale je na SVA usta ali može biti ŠTETNA - stručnjaci UPOZORAVAJU!

Brojna iskustva su pokazala da ovo nije dobra dijeta, jer kilogrami mogu brzo da se vrate

Objavljeno:

Povremeni post, fasting, ili kako se najčešće naziva – autofagija, postala je veoma popularna poslednjih godina.

Autofagija podrazumeva režim ishrane u kojem se izbegava konzumiranje bilo kakve hrane u peirodu od 10 ili 12 sati.

Stručnjaci kažu da još uvek nisu utvrđene sve njene negativne strane, pa se ne može tvrditi ni da one postoje. Ipak, oni ističu da se zna da za neke ljude, autofagija prosto nije dobro rešenje.

Brojna iskustva su pokazala da ovo nije dobra dijeta, jer kilogrami mogu brzo da se vrate.

Pored toga, ona nije dobra za ljude koji imaju pojedine zdravstvene probleme i svakome se savetuje da pre otpočinjanja ovog specifičnog režima ishrane, odu da se posavetuju sa lekarom.

Ovim kategorijama se nikako ne preporučuju

– Svima koji primete da im usled autofagije nedostaje energija, previše se umaraju i postaju razdražljivi. – Osobe sa poremećajem ishrane, poput bulimije. – Mlađima od 18 godina, trudnice ili dojilje, kao i drugi ljudi sa velikom potrebom za kalorijama. – Osobama sa psihičkim problemima, poput anksioznosti i depresije. – Ne preporučuje se osobama koje pate od kardiovaskularnih oboljenja.

Stručnjaci navode i da autofagija može da izazove brojne nuspojave koje mogu da ometaju svakodnevno funkcionisanje. Među njima, izdvajaju se

– Povećanje kortizola, hormona stresa, što može da dovede do još veće želje za hranom. – Prejedanje nakon isteka autofagije. – Dehidratacija. – Poremećaj sna.

Naravno, ne mora da znači da će ove nuspojave pogoditi i vas. Mnogim ljudima autofagija pomaže da se osećaju zdravo i energično, a doprinosi i izbacivanju toksina.

1 / 5 Foto: Profimedia

Svakako je važno da znate da ovaj vid ishrane predstavlja nov način mršavljenja koji još nije potpuno klinički ispitan i na svakog čoveka deluje drugačije, pa je najbolje rešenje da se konsultujete sa lekarom pre nego što se odlučite za primenu ovog režima.

Bonus video:

04:39

BRZE VESTI 20.03.2022. 14-55

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.