OVO SE MNOGIMA NEĆE SVIDETI: Sezona alergije na polen bi mogla da počne i 40 DANA RANIJE
Alergija, Foto: Profimedia

UH!

OVO SE MNOGIMA NEĆE SVIDETI: Sezona alergije na polen bi mogla da počne i 40 DANA RANIJE

Studija izričito napominje da se očekuje da će duže i intenzivnije sezone polena pogoršati “polenski alergijski rinitis” (polensku groznicu) i astmu

Objavljeno:

Nova studija koju je sproveo Univerzitet u Mičigenu otkrila je da bi sezona alergije na polen mogla da počne do 40 dana ranije i traje 19 dana duže do 2100. godine zbog klimatskih promena.

Ovo bi povećalo godišnju emisiju polena u Americi do 40 odsto, prema naučnicima koji su radili na istraživanju.

Kandidat za doktorske studije i glavni autor Jinghao Zang rekao je za NBC News da će se promene polena razlikovati zavisno od vrste biljaka i mestu gde osoba živi.

1 / 3 Foto: Profimedia

Međutim, ova studija predviđa da bi vremenski raspored različitih biljnih polena mogao da stvori novo preklapanje, što bi dovelo do viših koncentracija polena.

Zang je takođe rekao da rastuća temperatura, padavine i količina ugljendioksida u zemljinoj atmosferi mogu da utiču na emisiju polena biljaka. Uopšteno govoreći, ugljendioksid deluje kao đubrivo za biljke, čineći da rastu brže ili veće, a efekat može značiti da biljka proizvodi više polena.

Dr. Peri Šajnfild, vanredni profesor medicine životne sredine, kaže da informacije iz ove studije dopunjuju trendove iz prošlih istraživanja koje pokazuju da su sezone polena postajale sve duže u poslednjih nekoliko decenija s više polena.

Studija izričito napominje da se očekuje da će duže i intenzivnije sezone polena pogoršati “polenski alergijski rinitis” (polensku groznicu) i astmu.

(Espreso / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.