DOKTORKA STEFANOVIĆ UPOZORILA: Ove 3 STVARI SPAŠAVAJU ŽIVOT TOKOM SRČANOG ZASTOJA
Doktorka Ivana Stefanović, Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

DOKTORKA STEFANOVIĆ UPOZORILA: Ove 3 STVARI SPAŠAVAJU ŽIVOT TOKOM SRČANOG ZASTOJA

Doktorka je rekla da bi svi trebalo da znaju metodu od tri koraka - "gledam, slušam, osećam" i da je primene dok čekaju Hitnu pomoć

Objavljeno: 12:35h

Doktorka Ivana Stefanović, specijalista urgentne medicine objasnila je kako pomoći srčanom bolesniku. Čak 80 odsto slučajeva iznenadnog srčanog zastoja događa se kod ljudi koji već imaju kardiovaskularnu bolest, zbog čega je važno da njihovi najbliži znaju kako da odreaguju.

Doktorka je rekla da bi svi trebalo da znaju metodu od tri koraka - "gledam, slušam, osećam" i da je primene dok čekaju Hitnu pomoć.

"Kod kardiovaskularnih bolesnika je bolest uzrok srčanog zastoja, najčešće su to ishemijski problemi i važno je da porodica osobe koja ima takvo oboljenje zna šta da uradi", rekla je ona za tv Pink.

"Ako primetite da je osoba izgubila svest i bojite se da ne diše, primenite metodu - gledam, slušam, osećam", rekla je doktorka.

1 / 8 Foto: Profimedia

- Gledaćete da li se grudni koš i abdomen podižu i spuštaju

- Slušaćete zvuke disanja ako ih ima

- Prislonićete obraz iznad usta osobe koja je izgubila svest, u pokušaju da na koži osetite njen dah.

"Ako ta osoba ne diše i nema svest, obavezno odmah zovite Hitnu pomoć i primenite osnovnu reanimaciju. Pritisak grudne kosti i veštačko disanje su najvažniji, ako niste baš familijarni s tim metodama, pozovite 194 i centrala će vam dati uputstvo šta da radite dok ne stigne Hitna pomoć", rekla je doktorka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.