OVAJ ČAJ JE NAJLEKOVITIJI NA SVETU: Evo zašto se u narodu kaže da "LEČI SVE OSIM SMRTI"
Crni čaj, Foto: Printscreen/Youtube/Zdravljepresvega

jeste li znali?

OVAJ ČAJ JE NAJLEKOVITIJI NA SVETU: Evo zašto se u narodu kaže da "LEČI SVE OSIM SMRTI"

Uvrstite ovaj blagotvorni napitak u svakodnevnu rutinu i unapredite svoje zdravlje

Objavljeno:

Znamo da su čajevi veoma korisni i zdravi, a pojedine vrste mogu potpuno promeniti zdravlje i stanje organizma. Neke kulture, poput azijskih, koje su i promovisale ispijanje čajeva u celom svetu, smatraju da je ispijanje čaja ne samo deo kulture, već najzdravija navika koja postoji i kojom se čuva i zdravlje organizma.

Napravljen od listova biljke Kamelia sinensis, koji se uvijaju i dugo suše, pa tek onda seku, što zadržava samo korisna svojstva a smanjuje gorčinu, ovaj čaj dokazano je bogat flavonovidima, sastojcima koji smanjuju holesterol u krvi i poboljšavaju krvnu sliku. Jedno istraživanje u Americi je dokazalo da osobe koje piju više od dve šoljice ovog čaja dnevno smanjuju rizik od infarkta za čak 21%. Inače, ovaj čaj je poznat i po velikoj količini kafeina, što ga čini odličnom zamenom za kafu i time dobrim početkom novog zdravog života.

Crni čaj je u stvari tamniji "rođeni brat" zelenog čaja jer i jedan i drugi potiču sa iste biljke čiji je latinski naziv Camellia sinensis. Ova dva srodnika imaju još jednog "brata" kojeg englezi takodje rado piju. Njegovo je ime "white tea" (beli čaj). O tome da li će od listova biljke Camellia sinensis nastati crni, zeleni ili beli čaj odlučuje proizvođač čaja primenom različite vrste obrade.

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/O Svemu i Svačemu

Na Boston University School of Medicine sprovedeno je jednomesečno ispitivanje u koje su bile uključene dve grupe srčKoanih bolesnika. Jedna je tokom tog perioda pila samo vodu a druga po četiri šolje crnog čaja dnevno. Nakon mesec dana, u grupi ispitanika koji su pili crni čaj ustanovljeno je za oko 50% poboljšano stanje na oslabljenim krvnim žilama što znatno umanjuje faktor rizika od eventualnog srčanog ili moždanog udara.

Osim ovog uticaja na arterije, crni čaj direktno deluje na srce, mozak i funkciju disanja. Jačina kojom ovaj čaj deluje na nas organizam povećava se sa većim stepenom kofeina koji može imati u sebi jer je to najbitnija supstanca koja nadražuje ove vitalne centre.

Kofein u crnom čaju nadražuje koru velikog mozga, sto doprinosi da bolje shvatamo stvari i brže povezujemo misli. Ovo automatski čini da sve intelektualne radnje obavljamo sa manje napora: lakše učimo, pamtimo, komuniciramo...

Zatim, crni čaj okrepljuje, umanjuje osećaj umora i pospanost. Utiče i na bolji rad misica i refleksa, pa pogoduje sportistima i drugim osobama kod kojih su bitne brže reakcije.

Zahvaljujući kofeinu i njegovom uticaju na respiratorni centar poboljšava se i funkcija disanja, povećava ventilacija pluća, što doprinosi tome da se lakše diše i prijatnije oseća.

Isto tako, crni čaj deluje stimulativno na rad srca i krvotok.

Što se tiče njegovih antioksidativnih svojstava ona su odmah pored zelenog čaja koji je po tome nadaleko čuven, kao sto im je vrlo sličan i kompletan sastav. Iz straha da ne budemo dosadni hajde samo da podsetimo: što manje slobodnih radikala to veća zaštita od nastanka opasnih bolesti i sporije starenje organizma.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.