lekovita biljka
OVAJ ZAČIN I TE KAKO IMA MOĆNO DEJSTVO: Niste ni SVESNI šta VAM RADI U ORGANIZMU
Ova biljka pospešuje cirkulaciju, zbog čega je čest sastojak tinktura i krema.
Ruzmarin je mediteranska biljka koja u prevodu s latinskog znači “morska rosa”, jer najbolje uspeva u primorskim uslovima.
Od davnina se koristi u ishrani, kao začin, naročito u jelima od ribe, povrća, odlično se slaže i sa jagnjetinom, kao i u marinadama i umacima. Osim što jelu daje nezaboravan ukus, ruzmarin je i veoma lekovita biljka a za njena blagotvorna svojstva znali su još stari Grci.
Naučnici s Univerziteta Ilinois istraživali su kako različite biljke i začini utiču na dijabetičare. Istraživanje je pokazao da je ruzmarin jedan od lidera među biljkama koje utiču na smanjenje nivoa šećera u krvi.
To je zbog toga što sadrže antioksidante, uključujući flavonoide i polifenole, koji su sposobni da inhibiraju enzime koji igraju ključnu ulogu u lučenju insulina. Antioksidanti u ruzmarinu smanjuju upale u telu i bore se protiv slobodnih radikala. Ima i antiseprično dejstvo.
Ruzmarin pospešuje cirkulaciju, zbog čega je čest sastojak tinktura i krema. Takođe, pomaže kod reumatizma, gihta, sportskih povreda i artritisa. Najčešće se koristi u vidu ulja ili krema za masažu. Ruzmarin snižava hormon stresa kortizol,pomaže kod glavobolje.
Pošto podstiče cirkulaciju, samim tim i mikrocirkulaciju, istraživanja pokazuju da ruzmarin može da poboljša koncentraciju. U tu svrhu možete nekoliko kapi eteričnog ulja ruzmarina sipati u difuzer ili na parče tkanine I ostaviti u prostoriji u kojoj radite ili učite.
Ruzmarin je čest satojak preparata za negu, naročito šampona jer stimuliše rast kose.
(Espreso/Najžena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!