BILJKE KOJE MOGU DA ŽIVE I DO 200 GODINA! Stručnjaci otkrili kakva nega je potrebna da bi potrajale
Kaktus, Foto: Profimedia

saveti

BILJKE KOJE MOGU DA ŽIVE I DO 200 GODINA! Stručnjaci otkrili kakva nega je potrebna da bi potrajale

Tokom leta i proleća, pustinjske kaktuse zalivajte samo onda kada je zemlja suva, naročito ako cveta ili primetno raste

Objavljeno:

Kaktus definitivno ne zahteva preteranu brigu, ali to ne znači da treba da ga zapustite.

Koju god biljku da gajite kod kuće, bitno je da znate pravila koja se tiču održavanja i zalivanja kako bi biljka uspela.

Svaka biljka je drugačija, zato morate da budete oprezni i tretirate je baš onako kako zaslužuje.

Kada je reč o kaktusima, njih slobodno možete da izaberete kao sobnu biljku jer mogu da rastu u zatvorenom prostoru. Postoje razne vrste ove biljke, a najvažnije stvari o kojima treba da vodite računa su koliko sunca imaju u toku dan i da li ste ih previše zalili.

Neki kaktusi cvetaju već nakon tri ili četiri godine, dok je drugima potrebno više vremena. Kada će cvetati, zavisi od vrste kaktusa koji uzgajate. Uglavnom, najbitnije je da se pridržavate ovih pravila:

Svetlost

Jaka svetlost je od suštinske važnosti za pustinjske kaktuse, naročito tokom zime. Ipak, šumski kaktusi vole jaku, ali ne direktnu svetlost. Obavezno ih držite napolju tokom leta.

Tlo

Pustinjske kaktuse zasadite u veoma isušenu zemlju. Važno je da tlo bude drenirano i prozračno. Kaktusi su sporo – rastuće biljke i neće im biti potrebno presađivanje. Za sađenje šumskih kaktusa koristite klasičnu zemlju, kao i za bilo koju drugu biljku.

Voda

Tokom leta i proleća, pustinjske kaktuse zalivajte samo onda kada je zemlja suva, naročito ako cveta ili primetno raste. Tokom zime, skoro da nema potrebe da ga zalivate- Ako to radite često, rizikujete da kaktus počne da truli.

Šumske kaktuse tokom proleća i leta zalivajte kao i bilo koje druge biljke, naročito kada ugledate prve pupoljke. Tokom perioda mirovanja, dosipajte vodu samo kada primetite da je zemlja suva na dodir. Kaktusima prijaju visoke temperature, ali i hladne noći. Imajte na umu da kaktusima više prija orošavanje od standardnog zalivanja.

Vrste kaktusa

Dakle, gajenje kaktusa u kući nije zahtevno, ali s obzirom da postoji mnogo vrsta kaktusa, treba da im se prilagodite.

Božićni kaktus: Uz pravilnu negu, prelepi cvetovi će se vraćati iz godine u godinu. Prija mu vlažna klima i češće zalivanje.

Zlatno bure: Poznat je i pod imenom “taštin jastuk”. Potrebno mu je mnogo sunca i malo vode (zalivanje jednom u dva meseca).

Kaktus trougao: Stabiljke podsećaju na kupole dvorca, pa otud i ima takav naziv. Sporo raste, ali dostiže veliku visinu. Retko cveta.

Kaktus Saguaro: Poznat je i kao “pustinjski džin”. Veoma je dugovečan i može da živi i do 200 godina.

Zvezdani kaktus: Ovaj kaktus je veoma mali i idealan je za gajenje kaktusa u kući. Krase ga žuti cvetovi.

Kaktus stara dama: Veoma jednostavno se uzgaja i idealan je za početnike.

Kaktus zečije uši: Ima veoma simpatičan oblik i veoma je popularan.

(Espreso/cvecarajelena.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.