PRESVUCITE SE ČIM DOĐETE KUĆI: Stručnjaci upozoravaju, ova navika može vas skupo koštati
Odeća, Foto: Printscreen/youtube/Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

važno

PRESVUCITE SE ČIM DOĐETE KUĆI: Stručnjaci upozoravaju, ova navika može vas skupo koštati

Uska odeća može usporiti protok krvi, a ako je stalno nosite, može oštetiti vaše vene

Objavljeno:

Kada se konačno vratite kući nakon napornog dana na poslu, često ste toliko iscrpljeni da jednostavno nemate energije da se prevučete.

Kuvate večeru, perete sudove i spremate decu za spavanje i to sve dok nosite iste farmerke koje ste obukli još jutros.

Ali ispostavilo se da ova navika ipak nije tako bezopasna i da može negativno uticati i na zdravlje, ali i na izgled.

Šta se dešava ako ostanete u odeći koju ste nosili napolju?

1. Nije dobro za vaše vene

Vaše omiljene uske farmerke sigurno mogu učiniti da izgledate neverovatno, ali ako ih ne skinete kada se vratite kući, to neće učiniti nikakvu uslugu vašem zdravlju. Odeća koju nosimo kada izlazimo mnogo je uža od udobne kućne odeće i može negativno da utiče na cirkulaciju krvi. Uska odeća može usporiti protok krvi, a ako je stalno nosite, može oštetiti vaše vene.

2. Unosite bakterije u dom

Iako ne možete da se razbolite ako ostanete u istoj odeći ceo dan, još uvek postoji šansa da unesete klice u svoj dom koje mogu izazvati razne infekcije. Neke od ovih bakterije uključuju Stafilkokus aureus koji može izazvati upale u različitim delovima tela i koji je otporan na mnoge lekove.

Iako lekari veruju da ne bi trebalo da budete preterano zabrinuti zbog toga što ove bakterije nosite kući na svojoj odeći, najbolje je rešenje da ne hodate po kući u odeći koju ste nosili napolju.

3. Može izazvati stvaranje akni

Ako imate dosadne akne na ramenima ili leđima, možda biste želeli da obratite pažnju na to kako se oblačite. Iako odeća napravljena od sintetičkih materijala može izgledati privlačno, ne dozvoljava vašoj koži da diše i zadržava toplotu uz telo.

Drugi razlog za stvaranje bubuljica na vratu ili guridma može biti vaša navika da ostanete u odeći za teretanu kada se vratite kući. Atletska odeća je dizajnirana tako da se osećate dobro dok vežbate, ali ako je ne skinete nakon završetka treninga, to može dovesti do začepljenih pora i mitisera.

4. Može dovesti do stomačnih problema

Uska odeća koja potiskuje vaš struk može izazvati zdravstvene probmele koje prevazilaze nelagodnost. Odeća koja vrši pritisak na stomak može izazvati probleme sa varenjem, uključujući refleks kiseline, jednu od najčešćih tegoba sa želucem. Ako ne možete da odustanete od svojih omiljenih uskih farmerki, pokušajte da ih ne nosite svakodnevno i presvucite se u nešto udobno čim dođete kući.

(Espreso/Objektiv.rs/Brightside.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.