OVA FEMINISTKINJA JE UPRAVO OTKRILA KOJI S*KS JE NAJBOLJI ZA ŽENE: Hmmm... Da li ćete se složiti?!
Beti Dodson, Foto: Printscreen Youtube

SEKSUALNOST

OVA FEMINISTKINJA JE UPRAVO OTKRILA KOJI S*KS JE NAJBOLJI ZA ŽENE: Hmmm... Da li ćete se složiti?!

Verovala je i da je jedan od najvažnijih seksualnih odnosa u životu žene onaj koji ona ima sa samom sobom.

Objavljeno: 09:16h

Verojatno ste čuli za Beti Dodson, feministkinju drugog talasa, seksualnu edukatorku i autorku koja je sebe nazvala 'guruom ženskog samozadovoljstva'.

Godinama je podučavala o važnosti podizanja svesti o seksualnosti, a njene radionice o masturbaciji i jutjub videa nadahnule su milione.

No puno pre nego što je predstavljena novim generacijama, ova je seksologinja, piše Vouge, promenila živote bezbroj žena nastojeći da im ispromoviše važnost ženskog užitka.

Verovala je i da je jedan od najvažnijih seksualnih odnosa u životu žene onaj koji ona ima sa samom sobom.

- Najdosljedniji seks biće ljubavna veza koju imate sa sobom - napisala je u knjizi 'Seks za jednu osobu' (Sex for One"), kvazi memoaru koji je prvi put objavljen 1987. godine. Taj je 'vodič za masturbaciju ' preveden na čak 25 jezika.

- Masturbacija će vas provesti kroz djetinjstvo, pubertet, romantiku, brak i razvod, a posetit će vas i kroz starost - napisala je Dodson koja je početkom godine gostovala i u Netflixovoj seriji dokumentaraca 'The Goop Lab' s Gvinet Paltrou u glavnoj ulozi, gde je komentarisala pseudoznanstvene teme poput energetskog isceljivanja, konzumacije psihodeličnih droga, starenje i žensku seksualnost.

Predstavljala se kao 'heteroseksualna, biseksualna i lezbejka', a mantra joj je bila 'Bolji orgazmi, bolji svet'. Takav je stav imala kroz celu svoju karijeru koja je počela još kad je 60-ih i 70-ih u Njujorku počela sa seksualnim radionicama.

Često je naglašavala i žensku seksualnu zavisnost o muškarcima zbog čega, kako je verovala, donose dugotrajno loše odluke. Ona sama se prvi put razvela samo šest godina nakon što su se venčali, a za instituciju braka nije imala baš lepe riječi.

- Ako se venčaš, odustaneš od seksa. Računajte na to - rekla je jednom. A jedna od njenih pamtljivijih izjava o muškarcima sigurno je: 'Muškarci su tako dvodimenzionalni. Ako je nešto uopše zanimljivo na njima, to je zbog žena s kojima su bili.'

U svojim memoarima Sex By Design: The Betty Dodson Story iz 2010. godine Dodson piše:

- Instinkt mi je rekao da je seksualna mobilnost ista kao i socijalna mobilnost. Muškarci je imaju, žene ne'.

Verovala je da je stavljanje klitorisa u središte pozornosti njen životni poziv. Kao što je o njoj rekla porno zvezda iz 70-ih Eni Sprinkl, 'Beti je imala sve. Popularizovala je klitoris i klitorisni orgazam i dala klitorisu status slavne osobe.'

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.