ZNATE LI ŠTA JE ADELIN SINDROM? Ima 3 faze, a najviše pogađa OVE LJUDE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

patološki odnos

ZNATE LI ŠTA JE ADELIN SINDROM? Ima 3 faze, a najviše pogađa OVE LJUDE!

Prvo, osoba formira idealnu sliku partnera i pravi izbor predmeta ljubavi na osnovu slike u svojoj glavi. Pokušava otvoreno i nametljivo da stupi i kontakt sa osobom koja je predmet njene fanzazije, a kada bude odbijena javljaju se razdražljivost i depresija

Objavljeno:

Da li ste se nekada osećali kao da ste zavisni od ljubavi?

Ovakav patološki odnos prema nekoj osobi naziva se Adelin sindrom, a u pitanju je mentalni poremećaj koji je potrebno lečiti na pravilan način, najčešće uz podršku psihoterapeuta, iako ovaj sindrom nije uključen u zvaničnu listu psihijatrijskih bolesti.

Razvoj Adelinog sindroma može se podeliti u tri faze:

Prvo, osoba formira idealnu sliku partnera i pravi izbor predmeta ljubavi na osnovu slike u svojoj glavi. Pokušava otvoreno i nametljivo da stupi i kontakt sa osobom koja je predmet njene fantazije, a kada bude odbijena javljaju se razdražljivost i depresija.

Na drugu fazu ukazuje želja da se bude što bliže ovoj osobi. Počinje da se prati svaki njen korak, upućuju joj se pozivi i poruke. Adelin sindrom kod žena manifestuje se kroz opsesivnu brigu, ljubavne poruke, ponude za pomoć. Kod muškaraca je to u vidu poklona, ljubomorom, kontrolom partnera.

Treća faza dovodi do patološkog proganjanja i ravnodušnosti prema ostatku sveta.

Simptomi Adelinog sindroma:

1. Gubitak apetita.

2. Izolacija, odbijanje komunikacije sa porodicom i prijateljima.

Žena, Žena plače, Plač, Plakanje, Depresija, Bol, Nesanica, Tuga
foto: Profimedia

3. Česte promene raspoloženja.

4. Nesanica.

5. Negativne misli i osećanja.

Kako se postupa kod ovog sindroma?

Veoma je važna pomoć psihoterapeuta, odnosno stručnog lica, ali su bitni i podrška, ljubav i razumevanje najbližih. Na početku se najčešće radi na uklanjanju svih predmeta i uspomena koji su povezani sa osobom prema kojoj se javljaju opsesivne emocije. U ovom procesu veoma je važna socijalizacija, uključivanje novih životnih aktivnosti i podrška okruženja.

Koje osobe imaju povišen rizik od Adelinog sindroma?

Adelin sindrom se najčešće pojavljuje kod onih koji su lišeni roditeljske topline. Emocionalna hladnoća roditelja dovodi do toga da se u svesnom dobu čovek trudi da pruži više ljubavi, a istovremeno dobija brigu i pažnju.

Tuga
foto: Profimedia

Takođe nesigurni ljudi su podložni sindromu. Ako je osoba zatvorena, nedostaju joj komunikacijske veštine, ne može graditi skladne romantične i intimne odnose, to može dovesti do socijalne fobije. U isto vreme, počeće da traži jedinog koji će mu pomoći da mrzi ovaj svet. Ovaj sindrom može imati i nasledni faktor.

Važno je još u detinjstvu naučiti dete samokontroli, otporu stresu, oblikovati u njemu zdrave ideje o porodici i romantičnim vezama.

Napomena: Ukoliko imate bilo kakve tegobe ili simptome narušenog mentalnog zdravlja, obevazno se javite stručnjaku.

(Espreso / Sensa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.