KAKO ZIMA UTIČE NA NAŠE RASPOLOŽENJE? Neke stvari se PROMENE
Zima/ilustracija, Foto: Profimedia

važno

KAKO ZIMA UTIČE NA NAŠE RASPOLOŽENJE? Neke stvari se PROMENE

Iako se u našoj zemlji retko dešavaju oštre i jake zime ne znači da ne možemo osećati blage simptome depresije

Objavljeno:

Dobro znamo da nas tokom najhladnijeg godišnjeg doba Sunce uskraćuje ne samo za sate u kojima sija, već i za toplotu kojom nas greje.

Povećana pospanost je tek jedna od mnogih posledica uticaja hladnoće. Možemo se složiti da u hladnim zimskim jutrima krevet postaje udobniji i topliji nego inače.

Ipak, to ne znači da zbog niskih temperatura moramo biti neraspoloženi. Pored vremenske prognoze koja nam daje pokazatelj kakav će dan biti, mi smo ti koji ga možemo dodatno popraviti ili prosto smanjiti negativan uticaj praćen temperaturom.

Ukoliko ujutru ugledate tamne oblake i hladnoća vas obuzme samim pogledom kroz prozor, uradite ono što vas čini srećnim i veselim. Ispijanje omiljene kafe ili tople čokolade, jutarnje tuširanje toplom vodom, omiljena pesma dok se spremate za posao, može biti od pomoći da zaboravite na loše vreme.

Iako se u našoj zemlji retko dešavaju oštre i jake zime ne znači da ne možemo osećati blage simptome depresije koji su lako zamenljivi baš kako se i godišnja doba menjaju. Kako u toku zimskih dana sve više boravimo u kući, najčešće gledajući u ekrane računara, telefona ili televizora i ne shvatamo da zapravo većinu dana provodimo u veštačkom osvetljenju, uz plavičastu svetlost zbog koje teže tonemo u san, otkrivaju naučnici.

Zato obucite tople jakne i pravac u šetnju, jer lepo kaže dečja pesma „Zima,zima e pa šta je, ako je zima nije lav“.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.