ODGOVORI NA 6 NEPRIJATNIH DILEMA: Šta treba priznati partneru? Dobro obratite pažnju
Ilustracija, Foto: Profimedia

otkrivamo

ODGOVORI NA 6 NEPRIJATNIH DILEMA: Šta treba priznati partneru? Dobro obratite pažnju

Ali postoje scenariji u kojima odgovor nije tako očigledan - ili deli ljude

Objavljeno: 23:06h

Da li biste priznali aferu da nije bilo šanse da budete uhvaćeni? Šta je sa polno prenosivim bolestima koje ste dobili tokom varanja? Trejsi Koks (i grupa ispitanika) odgovaraju na škakljive seksualne dileme

Većina moralnih dilema o seksu i vezama ima vrlo jasan „tačan“ odgovor sa kojim se skoro svi slažu. Treba li imati aferu sa mužem svoje najbolje prijateljice? Hm nema. Da li je dobra ideja da svom šefu pošaljete golu fotografiju? Ne slučajno! Da li bi trebalo da iznenadite tog bivšeg koga uhodite dve godine na njihov rođendan, sada kada su u braku i imaju dete?

Malo ko bi dao pozitivan odgovor na bilo šta od navedenog. Ali postoje scenariji u kojima odgovor nije tako očigledan - ili deli ljude. Očigledno je 'Da!' za neke i jednako odlučno 'Ne!' za druge. Ovih šest dilema o seksu i odnosima su dileme koje dobijaju podeljene reakcije.

Seks
foto: Profimedia

- Zamolio sam grupu muškaraca i žena, različitih uzrasta i životnih etapa, da mi kažu šta bi radili da se nađu u takvim situacijama. Tada sam dala odgovor na zadatu dilemu - objašnjava Trejsi Koks, seksoterapeut.

Sa čijim se savetom slažete ili ne?

Scenario 1: Varali ste i dobili ste polno prenosivu bolest

Imali ste seksualnu avanturu i niste koristili kondom. Nedelju dana kasnije, nađete plikove na genitalijama i test je pozitivan na herpes. Znajući da je veoma zarazno, da li kažete svom dugogodišnjem partneru ili ćutite, izbegavate seks neko vreme i nadate se da vas neće otkriti?

Jajnici, Bol, Bol u stomaku
foto: Profimedia

Šta su rekli:

- Da je u pitanju polno prenosiva bolest koja se može izlečiti antibioticima, ćutao bih. Ali herpes se vraća. Verovatno će te ipak jednom uhvatiti – odgovorio je jedan od ispitanika.

„Ćuti, ali preduzmite sve mere predostrožnosti koje možete da sprečite prenošenje bolesti na svog partnera“, rekao je drugi ispitanik.

- Ako priznaš, ionako je gotovo. Niko ne prašta prevaru, a povrh toga prihvati mogućnost dobijanja herpesa. Treba da ćutimo – odgovorio je treći.

Rešenje Trejsi Koks:

Problem sa herpesom je u tome što, čak i ako nemate vidljiv herpes, i dalje ga možete preneti asimptomatskim izlučivanjem. To znači da virus može biti prisutan na koži, čak i ako nema vidljivih simptoma. Kada ga jednom dobijete, herpes je tu za ceo život. To je bolno i nije nešto što želite da date nekome koga navodno volite.

Ako je to bila lako izlečiva polno prenosiva bolest, onda postaje moralna dilema. Ali herpes ne spada u tu kategoriju. Nije pošteno znati da imate herpes i ne reći svom dugogodišnjem partneru. (Ni nošenje kondoma nije rešenje. Osim ako područje izbijanja nije pokriveno kondomom, oni nisu zaštićeni.)

Scenario 2: Videli ste muža prijateljice sa drugom ženom

Večerate u restoranu i uočite dečka/muža svoje prijateljice napolju sa drugom ženom. Izgleda potpuno nevino, ali u jednom trenutku pruža ruku i neko vreme drži tu ženu za ruku. Da li da ispričam prijatelju šta si video i da ćutim?

Šta su rekli:

– Opušteno bih to pomenuo kada bih je sledeći put video da očekuje da kaže „O, to mu je najbolja drugarica sa fakulteta“ ili „To je njegova sestra“ – odgovorio je jedan ispitanik.

- Uvek bih volela da znam da li je neko video mog muža napolju kako se drži za ruke sa drugom ženom, ma koliko to izgledalo 'nevino'. Glasam 100 posto da pozovem prijatelja sledećeg dana. Prva stvar ujutru - napisao je drugi ispitanik.

- Sačekao bih da ih vidim sledeći put, a onda bih ga odveo na stranu i rekao da sam ga video u restoranu. Da je njegova reakcija normalna, odustao bih od toga. Ali ako izgleda zbunjeno ili uplašeno, rekao bih prijatelju – odgovorio je treći ispitanik.

Rešenje Trejsi Koks:

Držanje za ruke se veoma razlikuje od toga da primetite da se neko ljubi ili pipa ispod stola. Ako je to prijatelj, a oni prolaze kroz neku svoju traumu, držanje za ruke je način da pokažete podršku.

Zaista mi se sviđa treći scenario. Iako bih otišao korak dalje i kasnije te večeri prišao čoveku i rekao: „Zdravo! Upravo sam te video i hteo sam da te pozdravim pre nego što odem. Mnogo pozdravlja Ks (ime njegove žene). Gledao bih njegov i njen govor tela i reakciju na mene sve vreme kada bih se pojavio. Poslednji pogled preko ramena dok odlazim trebalo bi da razjasni da li je u pitanju prevara ili nešto nevino. Ako izgleda čudno, nervozno ili na bilo koji način užasnuto, to potvrđuje da se nešto dešava.

Ako je tako, sledeći put kada bih ga sreo, odvukao bih ga u stranu i rekao mu: 'Nisam siguran šta je bilo, ali bolje da mi objasnite.' U slučaju da je u pitanju prevara, rekao bih mu da odmah prekine ili da svojoj ženi prizna šta se dešava. Ili ću joj reći.

Scenario 3: Zaljubljeni ste u prijateljevog partnera

Prijatelj vam kaže da ima aferu, a vi ste godinama očajnički zaljubljeni u njihovog muža/ženu. Da li manipulišete situacijom u svoju korist? (Da li podstičete aferu u nadi da će raskinuti, ili nagoveštavate partneru da vara, nadajući se da će biti razotkriveni?) Ili pokušavate da ih navedete da vide kakva je neverovatna osoba njihov partner. , a to varanje je pogrešno?

Prevara
foto: Profimedia

Šta su rekli:

- Ne mogu da zamislim da sam dugo zaljubljena u tuđeg partnera. Koja je poenta toga? – odgovorio je jedan ispitanik.

- Niko ne zaslužuje da bude prevaren. Jasno bih rekla svojoj prijateljici da njen muž zaslužuje bolje. Ako ne može da se odnosi prema njemu s ljubavlju i poštovanjem, trebalo bi da ode. Rekla bih da i da nisam zaljubljena u njega – odgovorila je druga ispitanica.

- Pomislio bih u sebi: 'Očigledno mu se ne sviđa ili ne bi to uradio' i krenuo bih u akciju. Podsticao bi aferu i nadao se da će to okončati njihov brak - odgovorio je treći ispitanik.

Rešenje Trejsi Koks:

Prvi odgovor daje dobru poentu: zašto bi čovek dozvolio sebi da bude emocionalno vezan za nekoga ko nije bio dostupan godinama? Dakle, dobar prvi korak je da posetite terapeuta da biste razgovarali o pitanjima samopoštovanja.

U ovoj situaciji, najsigurnije bi bilo reći prijatelju da ne želite da čujete ništa više o aferi jer vas to dovodi u nezgodnu poziciju. Ako se ispostavi da ste znali za aferu i da niste upozorili drugog partnera, malo je verovatno da će vas ionako izabrati kao svoj sledeći romantični interes. Seo bih i čekao da vidim šta će se desiti, bez aktivne intervencije.

Ako završite sa njihovim bivšim i izmanipulisali ste situaciju, izmanipulisani partner će se pobrinuti da svi to znaju i, opet, možete izgubiti muškarca kojeg ste želeli.

Scenario 4: Tajno uzimate Vijagru

Želite da impresionirate svoju novu devojku, pa uzmite Vijagru pre nego što prvi put spavate zajedno. Ona vam daje mnogo komplimenata o tome koliko je jaka vaša erekcija, pa uzimate jedan i sledeći put ... i sledeći. A sada se plašite seksa sa njom osim ako prvo ne popijete pilulu, plašeći se kako će ona reagovati na vašu „normalnu“ erekciju? Da li nastavljaš da uzimaš pilule ili ćeš joj reći istinu?

Rasprava, Svađa
foto: Profimedia

Šta su rekli:

- Priznao bih. Ako ne razume ili ne zna kako da reaguje, ionako nije prava osoba za mene – rekao je prvi ispitanik.

- Sačekao bih malo pa bih joj to rekao kroz šalu i nadao se da ću videti smešnu stranu. Probao sam vijagru i zadala mi je najgoru glavobolju od tada. Nikad više – rekao je drugi ispitanik.

- Uradio sam ovo, ali samo kada sam se zabavljao i sa ženama za koje sam znao da ih više nikada neću videti. Inače, teren je klizav – odgovorio je treći ispitanik.

Rešenje Trejsi Koks:

Ovo se često dešava - posebno kod muškaraca. Ako kliknu na jedan oglas za lek za erektilnu disfunkciju, bombarduju ih. Dobavljači droge se hrane nesigurnošću muškaraca, ispirajući im mozak da poveruju da je sve osim „tvrdog penisa“ neka vrsta neuspeha sa njihove strane. Muškarci su uvučeni u ovaj začarani krug tako što ih teraju da uzmu pilulu „samo jednom“, ali je kasnije veoma teško prestati.

Pošto mnogi muškarci koriste vijagru i ne dele je sa svojim partnerkama, žene smatraju da su veoma teške erekcije normalna stvar. Zbog toga će verovatno komentarisati ili reagovati kada se suoče sa erekcijom koju ne stvara mala plava pilula, koja je sklona prirodnom rastu i slabljenju tokom seksa.

Razumem privlačnost „male pomoći“, ali sam za iskrenost tokom seksa. Ako ste to učinili, pravo vreme za priznanje je verovatno kada shvatite da ste u stabilnoj vezi i da imate budućnost. Kao što je jedan muškarac rekao, ako žena ne razume mušku anksioznost ili ne može da se nosi sa penisom koji reaguje na emocije i nivo stresa njenog vlasnika, nije vredno rizika da uzimate vijagru ako vam nije potrebna.

Rekreativna upotreba Viagre je opasna. Kupovina od nepouzdanog izvora je rizična zbog kontaminacije, a ako niste upoznati sa detaljima upotrebe, može biti i opasna po život.

Scenario 5: Trudni ste, ali niste sigurni da li je vaš partner otac deteta

Upoznaš svoju bivšu, neposredno pre venčanja. Još uvek imate osećanja prema svom bivšem i želeli ste da budete sigurni da se ne udate za pogrešnog čoveka. Na kraju spavate zajedno, ali odlazite znajući da se još uvek udajete za pravog muškarca. Tri nedelje nakon venčanja, saznaćete da ste trudni. Ali ko je otac i šta da se radi?

Trudnoća
foto: Profimedia

Šta su rekli:

- Da sam mislila da su muškarci dovoljno slični i da volim svog muža, ćutala bih. Istina bi bila efektivan završetak braka, a detetu su potrebna oba roditelja – odgovorio je prvi ispitanik.

- U slučaju kada žene govore istinu, dete na kraju najviše pati, pa bih verovatno ćutao. I ubuduće je koristila kondom - odgovorio je drugi ispitanik.

- Mislim da se to dešava češće nego što ljudi misle i zgrožen sam time. Kažu da su žene lep pol, ali ja mislim da su žene mnogo lukavije od muškaraca – odgovorio je treći ispitanik.

Rešenje Trejsi Koks:

Istraživanja pokazuju da oko 10 odsto muškaraca nisu biološki očevi svojoj deci, iako druge studije pokazuju da je taj broj mnogo veći.

Za mene, moralno, ovo je najteža dilema od svih. Ako drugi ljudi znaju istinu i ona će verovatno izaći na videlo u bilo kom trenutku - čak i godinama kasnije - jasno je šta treba da se uradi. Ako će ovo verovatno ostati tajna koju ćete znati samo vi, rešenje nije tako očigledno.

Neosporno je strašno prevariti čoveka da veruje da je dete njegovo, a da nije. Ali za svakog muškarca koji je slomljen nakon otkrića, postoji drugi koji kaže da im je drago što nisu znali jer bi radije imali iskustvo podizanja deteta koje vole, sa ženom koju vole, nego da znaju istinu i imaju nijedan.

Majčinski instinkt je izuzetno moćna stvar. Većina žena u ovom scenariju razmišlja o tome šta je najbolje za bebu, a ne šta je najbolje za roditelje. Mnogi se toliko dugo muče šta da rade, osećajući da su propustili trenutak i da je najbolje da se samo nadaju da njihova tajna nikada neće biti otkrivena.

Najvažnija stvar koju treba razmotriti u ovom scenariju je da li možete da se nosite sa takvom tajnom? Zapamtite: lagali biste svoje dete kao i svog muža. Tajne truju odnose. Neke žene ne mogu da se povežu sa detetom jer se veoma stide. Drugi se osećaju toliko jadno svaki put kada pogledaju svog partnera da se njihov brak na kraju ipak raspadne.

Scenario 6: Uspešno ste sakrili aferu

Vaša veza je prolazila kroz težak period i na kraju ste imali kratku aferu sa kolegom. Sve je gotovo, niko ne zna za to, a vi ste rešili svoje probleme sa partnerom. Da li da priznate aferu ili da ćutite?

Prevara
foto: Profimedia

Šta su rekli:

- Nisam mogao da živim sa onim što sam uradio. Ne znam kako da pogledam partnera u oči. Morao bih da priznam aferu – odgovorio je jedan ispitanik.

- Ne vidim smisao u priznanju ako niko osim vas ne zna za aferu. Desilo se, prošlost je i idemo napred. Šta čovek može da dobije priznanjem osim problema? – odgovorio je drugi ispitanik.

- Moja majka je imala aferu i to nam je uništilo porodicu. Nikada ne bih varao, pa ne bih ni bio u toj situaciji. Ali mislim da ljudi koji su imali aferu treba da priznaju i prihvate posledice onoga što su uradili – odgovorio je treći ispitanik.

Rešenje Trejsi Koks:

Ako je afera poznata ili se sumnja, bolje je to dobrovoljno priznati nego očekivati neželjeno otkriće. Ali postoje dobri razlozi onda držite jezik za zubima.

Ispovest može biti divna za vas, nakon što živite sa teškim teretom krivice, ali sigurno neće biti divna vašem partneru. Neverstvo je poražavajuće i srceparajuće, piše Dejli mejl. To briše svako poverenje za koje su potrebne godine da se uspostavi, ako ikada, nakon takvog čina.

Jedina osoba koja može imati koristi od priznanja u ovim okolnostima je partner koji je varao. Veza je bila u problemu i pogrešili ste. Živite sa posledicama onoga što ste uradili i poštedite svog partnera bolne istine.

(Espreso / 24sedam.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.